Fler skolor och förskolor byggs som klimatsmarta passivhus

794
I centrum av förskolan Lustikulla finns ett stort atrium med ett mattorg istället för matsal, en vinterträdgård där barnen kan odla sina egna växter. Foto: Philipp Gallon

Egna odlingar, atrium och mattorg. Intresset för klimatsmarta hus har den senaste tiden ökat bland offentliga byggnader, speciellt förskolor och skolor byggs allt oftare som passivhus.

Kvalitet, komfort och låg energiförbrukning är byggstenarna för ett så kallat passivhus. I Älmhult och Laholm är flera byggnader uppförda enligt passivhus-konceptet. I Knivsta kommun byggs nu alla offentliga byggnader som passivhus och även i Sigtuna har intresse väckts, skriver tidskriften Nordisk Energi och berättar att det framför allt är förskolor och skolor som byggs enligt konceptet, exempelvis Elmeskolan i Älmhult.

Skolan består av en kompakt färgstark byggnad med en ljusgård i mitten och är byggd med ett flexibelt modulsystem. Skolgården är placerad i ett undanskymt lugnt läge bortom trafikbuller och stök. Förutom detta har Elmeskolan ett passivt kylsystem som gjorde stor  nytta inte minst vid förra sommarens värmebölja. Nordisk Energi skriver att när utomhustemperaturen låg på + 30 grader var det + 23 grader eller lägre inomhus.

Förskolan Lustigkulla

En annan byggnad som gjort sig känd för sin speciella utformning är förskolan Lustigkulla i Alsike i Knivsta kommun. Skolan är byggd som ett passivhus, har åtta avdelningar och 150 barn och 30 pedagoger. I centrum av förskolan finns ett stort atrium med ett mattorg istället för matsal, en vinterträdgård där barnen kan odla sina egna växter. Kärnan i husen består av olika kreativa ateljéer som är tillgängliga för hela förskolan där varje ateljé har ett eget tema för att användas på olika sätt. Varje husdel har också sin egen entré för att skapa en starkare tillhörighet för varje avdelning. Förskolans passivhusteknik gör byggnaden mycket energisnål och beräknas kunna spara upp till 70 procent av energiförbrukningen.

Källa: Nordisk Energi 4/18 och Arkitema Architects

Här kan du läsa mer om vad passivhus innebär.