”Flexibiliteten är här för att stanna”

739

Det har haglat utmärkelser över Ellevio i år. En avdelning som till stor del bidragit till prisregnet är teamet bakom People, Culture och Hållbarhet. Låt oss presentera avdelningens chef tillika Månadens medarbetare, Susanne Bragée.

Berätta om din roll på Ellevio?

– Jag är HR-chef för avdelningen som numera heter People, Culture och Hållbarhet. Vi har bytt namn då vi jobbar med strategiska HR-frågor, personalutveckling och utveckling av företagskulturen. Det är viktigt att vi utvecklar en företagskultur där alla trivs och som skapar en produktiv miljö. Det gör vi bland annat genom metoden ”Kollektiv intelligens”. Inom hållbarhet arbetar vi med hela miljöomställningen till ett fossilfritt samhälle samt säkerhet på våra arbetsplatser där vi förstås har nolltolerans mot olyckor.

Hur hamnade du på Ellevio?

– Jag kommer från finansvärlden och arbetade globalt tidigare som HR-chef för Nasdaq. För två år sedan blev jag kontaktad då Ellevio behövde stärka sin HR-funktion. Det lät intressant och som en spännande utmaning i en ny bransch för mig som är med i samhällsomställningen på riktigt. Och jag ville verkligen vara med på den resan.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får vara med och utveckla både människor och företag. Att jag ser till att företaget har rätt kompetenser i rätt tid och att vi har chefer som ständigt arbetar med utveckling av sina medarbetare. Det är inte för inte som vi har fått så fina priser i år. Vi har fått många system och processer på plats och vi ser att medarbetarnöjdheten stiger konstant.

Vad är det mest utmanande med ditt jobb?

– Jag ser det mesta som utvecklande istället för utmanande men visst finns det alltid svårare saker när man arbetar med människor.

Hur skulle du beskriva Ellevio som arbetsplats?
– Som en fantastisk arbetsgivare. En meningsfull arbetsplats där du gör skillnad i samhället på riktigt. Ett företag som ger sina anställda mycket bra arbetsvillkor och som ständigt jobbar med arbetskulturen för att alla ska trivas på jobbet.

Vad tycker du är viktigast för att just du ska trivas på jobbet?
– Att jag har förtroende från min chef och ett eget ansvar att driva mitt område. Att det råder ”frihet under ansvar”. Sen vill jag förstås ha ett team och ett företag med duktiga medarbetare runt mig och en bra kultur. Och allt detta har jag.

Hur har ni arbetat under Corona?

– De flesta har arbetat hemifrån och det har fungerat förvånansvärt bra. Vi har inte sett några tapp i produktivitet och vi har heller inte behövt friställa personal. Vi bestämde tidigt att inte ställa in utbildningar utan istället ställa om till digitala alternativ. Tvärtom har våra interna aktiviteter och utbildningar ökat då fler haft lättare att delta digitalt.

Har Corona påverkat hur Ellevios anställda kommer att arbeta i framtiden?

– Ja, i allra högsta grad. Flexibiliteten vi nu har testat under Corona är här för att stanna. Vi har utformat ett nytt koncept som heter Worklife 2.0. Det nya arbetssättet ger stor flexibilitet. Fokus framöver kommer att ligga på arbetsuppgiften och var det lämpar sig bäst att utföra den. Detsamma gäller möten. Men det sagt är det ändå viktigt att ta hänsyn till den sociala biten och även ha respekt för att hemarbete inte passar alla.

Vad kommer detta att innebära för Ellevio som företag?

– Jag tror att ett flexibelt arbetssätt är en förutsättning för att vara ett attraktivt företag. Det kommer också att öppna möjligheter för oss att hitta kompetens och duktiga medarbetare i hela landet, även där vi inte har fysiska kontor. Det här arbetssättet kräver duktiga ledare därför satsar vi på att utbilda och boosta chefer till att bli stärkta att leda på distans.

Om du skulle rekommendera Ellevio som arbetsplats med bara tre ord?

– Då skulle jag använda våra värdeord; pålitlighet, engagemang och utveckling.

Berätta vem Susanne är privat?

– Jag har två döttrar 22 och 26 år gamla. Jag bor i hus i Sollentuna. På fritiden idrottar jag. Att träna har alltid varit viktigt för mig och jag brukar gå på olika gympass flera gånger i veckan. Under Corona har jag tränat ännu mer, ett par pass i veckan och gärna något pass på helgen. Vardagsmotionen försvann ju nästan helt under Corona så jag höll på att bli galen att bara vistas inomhus. Då blev träningspassen ännu viktigare.

Annars gillar jag att vara ute i naturen, gräva i trädgården och att dyka. Fast jag dyker bara i varma vatten. Sen älskar jag också att resa. Sydamerika är ett drömresmål jag vill besöka när pandemin har ebbat ut.

Till sist. Om du var energiminister – vad skulle du göra då?

– Jag skulle säkerställa att vi får investera i våra nät och annan utveckling så att vi kan möta framtidens efterfrågan på el.

FAKTA

Namn: Susanne Bragée

Ålder: 57 år

Yrke: Head of people, culture and sustainability

Bor: I hus i Sollentuna utanför Stockholm

Ellevios utmärkelser 2021

  • Håll Nollans säkerhetspris.
  • Attraktivaste arbetsplats genom Nyckeltalinstitutet.
  • Karriärföretag 2021 genom Karriärföretagen.