För Dennis och Bambi är prepping en livsstil

3347
Dennis Lundin med hustrun Bambi.
Dennis Lundin med hustrun Bambi.

Dennis och Bambi är preppers och kan vid en krissituation vara självförsörjande i ungefär 2 månader. De är med i en Facebookgrupp med 42 000 preppers som i och med pandemin fått många nya anhängare.

 Dennis och Bambi Lundins preppinghistoria började för några år sedan med att paret köpte ett torp på landet mellan Lilla Edet och Göteborg.

– Torpet hade varken el eller indraget vatten så vi lärde oss ganska snart att leva i en konstant ”krissituation”, eller vad man nu kan kalla det med normala mått mätt, säger Dennis.

Han berättar att om samhället skulle stängas ner under två månader skulle han och Bambi klara sig ändå tack vare sitt preppingförråd.

Dennis har gjort en Youtubefilm där man kan följa hans matinköp till familjens preppingförråd. Tonfisk i olja, majonnäs, pasta, havregryn, konserverade bönor, saltgurka, rapsolja och picnicbog är exempel på varor han köper men även saft och nötchoklad.

– Chokladen kallar jag för moralhöjare. Då får man i sig lite socker och energi från nötterna. Man ska inte underskatta saker som höjer moralen när tiderna är ledsamma, konstaterar han.

– Och glöm inte heller vattnet. Tänk på att vattenförsörjningen kan sluta fungera, så lagra 40 – 50 liter i garderober eller i något förråd. Och tänk på att rotera det 1-2 gånger per år.

LÄS ÄVEN: Är du en preppare?

Många har blivit preppers

Vid elavbrott tipsar Dennis om att flytta in alla familjemedlemmar i ett och samma rum. Att laga mat med ett enkelt spritkök. Gasol- eller fotogenkaminer kan vara bra att ha men då måste man tänka på att ha en fungerande ventilation. Han vill även slå ett slag för en radioapparat som går på batterier så att man kan få uppdaterad samhällsinformation.

Precis som många andra preppingexperter har även Dennis märkt av att folk har fått bättre koll på beredskapen under pandemin. På sociala medier   skapas alltfler preppinggrupper. Den grupp som Dennis är med i heter ”Preppers i Sverige” och har 42 000 medlemmar över hela landet.

– Bilden av den klassiska preppern har kommit på skam ganska mycket. Galningen som bor i en bunker och gömmer sig stämmer inte riktigt, även om dessa också finns såklart. Men när man följer folk i vår Facebook-grupp skulle jag säga att den typiska preppern är vem som helst som känner att de vill ha beredskap.

– Till vår grupp är alla välkomna som är intresserade av att bättra på sin beredskap. Vi har en stor blandning av folk. Allt från vardagsprepping till de som är mer hardcore. Alla får plats och delar kunskap. Ålder, kön, yrke eller liknande är helt oviktigt.

LÄS ÄVEN: Ellevio stärker beredskap för nya storbränder

Personliga kriser

För Dennis har preppingen blivit en livsstil och han vill betona att det inte alltid behöver handla om krig och stora katastrofer.

– En kris kan komma på många sätt. Det kan vara en sådan enkel sak som en personlig kris, att du till exempel blir av med jobbet i några månader. Men har du preppat har du underlättat din vardag även där. Så prepping behöver inte alltid vara det mest dramatiska. Det är viktigt att tänka på tycker jag. Ju mer beredd du är på vad som än må hända ju drägligare kommer din vardag att bli när det väl händer. Det är vad prepping handlar om för mig och Bambi.

Exempel på varor Dennis och Bambi har i sitt beredskapsförråd:

Vatten, mat (tex torrvaror och konserver), spritkök, filtar eller fotogen/gasolvärmare för värme och en batteridriven radio.

Fakta:

Namn: Dennis Lundin
Ålder: 46 år
Yrke: Arbetar som vårdare på LSS hem
Familj: frun Bambi
Bor: Paret har ett torp i Västra Götaland

Mer info:

Krisinformation.se

Röda Korsets tips vad man bör ha hemma inför kriser och katastrofer

Om krisen eller kriget kommer. Information från MSB

Civilförsvarsförbundets information vid långvariga elavbrott

MSB:s lista för att klara sig utanmmar el i 72 timmar