Förberedelser inför storm – 10 tips!

5393
Vid ett längre el- eller värmeavbrott är det fram för allt filtar, ficklampor, ljus, ett spritkök och en batteriradio som kan behövas. Foto: Thomas Henrikson, MSB

Sverige har drabbats av flera kraftiga stormar under senare år. Ofta med långa strömavbrott som följd. Men det finns sätt att förbereda sig på. Här är tips och råd för hur du kan att hantera vardagen när det inte finns någon el.

Vi lever i ett välordnat land där vi varje dag förväntar oss allt från el och friskt vatten till behaglig inomhustemperatur (även vid minusgrader ute) och uppkoppling till nätet. Väldigt bekvämt, men det kan också vara sårbart. Klimatförändringar och Sveriges geografiska läge gör att det finns risk för bland annat stormar, extrem kyla och snöoväder.

Foto: Thomas Henrikson, MSB.

Stormar leder ibland till strömavbrott – vilket kan vara extra besvärligt under vintern med tanke på mörkret och kylan. Men alla kan förbereda sig genom att ha rätt utrustning hemma. Genom att vara rätt förberedd kan du minska risken för skador på dig själv, ditt hem och dina ägodelar.

Vid ett längre el- eller värmeavbrott är det fram för allt filtar, ficklampor, ljus, ett spritkök och en batteriradio som kan behövas. Det berättar Tony Abaji på Energimyndigheten i Krisinfobloggen. En blogg som drivs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

– Alternativa strömkällor för att kunna ladda mobiler och datorer kan också vara bra att ha, som solcellsladdare eller en powerbank. Vid omfattande strömavbrott kan det också bli svårt att få reda på vad som händer. Tony Abaji rekommenderar att du följer myndigheternas information via din lokala kanal i Sveriges Radio P4.

– Prata också med dina grannar för att få information om händelsen. Det är bra att ha tillgång till en batteridriven radio för att kunna ta del av information. En annan möjlighet kan vara att lyssna på radio i bilen. Tänk också på att hjälpa varandra, speciellt de som behöver stöd för att klara sig själva till vardags.

Läs också: Så jobbar Ellevio när stormen kommer

Innan stormen är ett faktum är det alltså en god idé att planera den uppsättning av mat och resurser som senare kan vara till stor hjälp:

1. Se till att ha mat hemma som klarar förvaring i rumstemperatur utan kylskåp och frys, exempelvis konserver. Dunkar och hinkar med lock att förvara vatten i är också bra att ha. Med ett campingkök och bränsle, exempelvis T-röd för spritkök, kan du laga mat. Tänk på ökad brandrisk i samband med öppen låga!

2. Alternativa ljus- och värmekällor. Se till att ha ljus och tändstickor hemma samt batterier till din ficklampa. Har du tillgång till braskamin eller gasolvärmare – bunkra upp med ved eller gasol. Om du använder en fotogenlampa se till att ha god ventilation för att undvika irritation i luftvägar.

3. Sovsäck, filtar och varma kläder kan behövas för att hålla värmen vid ett längre strömavbrott.

4. Sätt samman ett husapotek med det allra viktigaste. Hygienartiklar som fungerar utan vatten, exempelvis våtservetter, kan vara en god idé.

5. Vid ett strömavbrott ska du försöka undvika att öppna kyl och frys. Maten brukar klara sig ett tag, så länge kylen och frysen hålls stängda. Om maten ändå blir förstörd, dokumentera med fotografier.

6. Följ nyheterna. Om en storm är på väg bör du följa väderleksrapporten. Fortsätt att ta del av SMHI:s prognoser och lyssna på Sveriges Radio P4 för att följa med i vad som händer. Med en bilradio eller en radio som drivs av batterier, vev (dynamo) eller solceller kan du följa nyheterna trots strömavbrott.

7. Bomma igen och surra fast. Se till att alla fönster och dörrar är stängda. Om du bor i ett hus eller har en balkong är det viktigt att förankra eller surra fast lösa föremål som finns utomhus. Det kan handla om allt från utemöbler, krukor och cyklar, till studsmattor, byggmaterial och soptunnor. Om du har båt är det viktigt den är ordentligt förtöjd. Rensa gärna dagvattenbrunnar från löv och skräp så att regnvatten fritt kan rinna undan.

8. Stanna inomhus. I övrigt bör du undvika att gå ut om du inte måste – det kan flyga omkring lösa föremål som kan skada dig.

9. Om stormen skadar ditt hus bör du anmäla skadan så snabbt som möjligt till ditt försäkringsbolag. Mindre skador på fasaden och taket klarar sig oftast utan åtgärd några dagar. Kontrollera att skadorna inte blir större och att det inte börjar läcka in. Täck trasiga fönster med exempelvis plankor eller presenning, för att det inte ska regna in. Spara alla kvitton på utgifter som du har haft på grund av nödreparationer.

10. Här hittar du mer information!
Krisinformation.se om stormar och oväder
Frågor och svar om stormar och oväder
SMHI om stormar i Sverige
Vem namnger stormar? (SMHI)
Avbrottsinformation på ellevio.se

Läs också: Råd vid strömavbrott

Källa: MSB.se, Krisinformation.se