Förfinad batteriteknik kan korta elbilens laddtid markant

3424
Med den nya utvecklade tekniken kan man förenklat säga att det handlar om att "tanka" batteriet istället för att ladda det. Men ska det här kunna bli verklighet för vanliga elbilar, kommer det att krävas att batterierna går att massproducera.

Elbilar blir allt mer populära men ett problem kvarstår; bilarnas räckvidd och långa laddtider. Men nu har forskare vid Glasgow universitet tagit fram en batteriteknik som gör att elbilen kan laddas lika snabbt som du tankar en bensin- eller dieselbil.

Förenklat kan man säga att den utvecklade tekniken handlar om ett batteri där man istället för att ladda, ”tankar” bilen. Tekniken har funnits länge men det är först nu som forskarna har förfinat den. Principen kring så kallade flödesbatterier tillåter att man antingen omvandlar själva vätskan man ”tankar” till en vätgas och på så sätt kan driva fordonet, eller så utvinner man elektricitet ur den med hjälp av elektrolys, en lösning som kan leda ström.

Högre energidensitet

Problemet med den här batteritypen har tidigare varit den låga energidensiteten. Men nu har professor Leroy Cronin och hans kolleger Mark Symes och Jia Jia Chen vid universitetet i Glasgow lyckats ta fram ett batteri med betydligt högre densitet. Tack vare dessa flödesbatterier kommer nämligen elbilsbatterierna kunna att ”tankas” på bara några sekunder precis som en vanlig bensin- eller dieselbil.

Läs också: Nytt test – Elbilen bästa klimatalternativet för familjen

Men ska det här kunna bli verklighet för vanliga elbilar, kommer det att krävas att batterierna går att massproducera. Därmed kan de bli billigare och nå mer konsumentvänliga nivåer.

Källa: Sky News