Förskola med unik energilösning byggs i Mariestad

1530

För att klara behovet av framtida förskoleplatser i Skaraborg byggs just nu en förskola i Mariestad. Det blir en förskola med hållbarhet i fokus och där energilösningen kommer att vara unik i Sverige.

Den nya förskolan byggs på samma fastighet som den gamla Kronoparksskolan låg och kommer ha plats för 140 barn. Sin elförsörjning får förskolan primärt från solceller på taket. Av överskottselen ska vätgas produceras och lagras i en anslutande byggnad. Vätgasen kommer att användas under årets mörkaste månader då den omvandlas till el som används till drift och uppvärmning av förskolan.

LÄS ÄVEN: Ökat intresse för passivhus

Framtidssatsning

Projektet är en del av Mariestads kommuns framtidssatsning ”ElectriVillage” och kostar 65 miljoner kronor. Energilösningen blir den första av sitt slag i Sverige i den här typen av byggnad. I projekteringsskedet har noggranna utredningar genomförts. Till exempel har det handlat om riskanalyser och klassningsplan, vilka bland annat Räddningstjänsten varit delaktig i.

LÄS ÄVEN: ElectriVillage har satt Mariestad på kartan

– Det är med omtanke om våra yngsta kommuninvånare och barnens framtid vi bygger denna förskola, säger Johan Abrahamsson (M), kommunalråd i Mariestads kommun i ett pressmeddelande..

Projektet beräknas stå klart i januari 2022.

LÄS ÄVEN: Klimatsmart skola nominerad till årets bygge 2019

 

Källa: energinyheter.se