Framtidens bränsle kan tas ur luften

2851
På Carbon Engineering suger stora fläktar in luft från omgivningen. Luften kommer i kontakt med en vattenlösning som fångar upp koldioxid ur luften. Foto: Carbon Engineering.

Tänk dig att bensinen du tankar kommer från koldioxid som tagits ut ur luften istället från olja som pumpats ur marken. Kanadensiska Carbon Engineering har utvecklat en maskin med förmågan att suga upp koldioxid från luften och omvandla det till bränsle. Och de är inte ensamma om att utveckla tekniken.

Genom att avlägsna utsläppt koldioxid från atmosfären och göra om den till nytt bränsle har ingenjörer vid det kanadensiska företaget Carbon Engineering demonstrerat ett kostnadseffektivt sätt att minska transportsektorns koldioxidutsläpp.

Bolagets patenterade metod bygger enligt de själva på en hundra år gammal beprövad metod och tekniker från olika industrier som har kombinerats. Men de är inte ensamma, runt om i världen pågår sju liknande projekt, bland annat hos schweizbaserade Climeworks som byggt en anläggning i kommersiell skala.

På Carbon Engineering suger stora fläktar in luft från omgivningen så att den kommer i kontakt med en vattenlösning som fångar upp koldioxid ur luften. Genom uppvärmning och en handfull kemiska reaktioner kan koldioxiden sedan utvinnas och användas vid tillverkning av värdefulla kemikalier som exempelvis bränsle.

Bill Gates en av finansiärerna

Carbon Engineering är grundat av Harvard-professorn David Keith som blev vald till årets miljöhjälte av tidningen Times år 2009.

David Keith och hans kollegor uppskattar kostnaden för luftinfångningen till mellan 94 och 232 dollar per ton infångad koldioxid. Det är lågt nog för att man ska kunna använda metoden för de 20 procent av de globala koldioxidutsläppen som kommer från bilar, flygplan och andra transporter av människor och varor.

Carbon Engineering finansieras av privata investerare, däribland Microsoft-miljardären Bill Gates, samt oljeinvesteraren Murray Edwards.

Källa: energinyheter.se