Framtidens paket levereras av robotar

348

Budbilar som levererar paket kan snart vara ett minne blott. Nu utvecklar nämligen flera bolag autonoma robotar som ska ersätta bilarna. Och näthandelsjätten Amazon testkör sin egenutvecklade version.

I delstaten Washington testar just nu näthandelsföretaget Amazon en autonom robot som ska leverera paket, och förhoppningsvis ersätta bilarna den sista sträckan. Amazon Scout är ungefär stor som en kylväska och rullar fram i promenadfart. En rad sensorer hanterar navigationen genom stadsmiljön, och sex hjul ska hjälpa den att ta sig upp och ned för trottoarkanter. Bland kraven fanns också att roboten skulle klara av att navigera runt husdjur, gående och andra tänkbara hinder.

Testerna går ut på att sex robotar rullar runt i ett utvalt kvarter under dagtid. De kör fram till bostaden men ställer inte ifrån sig paketet. I vanliga fall skulle personen själv behöva gå ut och hämta varan, men i inledningsskedet följs varje Scout av en Amazon-anställd som ser till att roboten utför allt utan problem. Paketet överlämnas därefter av den mänskliga assistenten, rapporterar Clean Technica.

Källa: Clean Technica.
Läs också:
Svensk innovation – eldriven lastcykel ska ersätta budbilen
Självkörande Nuro kan leverera pizza och matkassar