Alice Lipkin: från Istanbul till Karlstad

1366
"Är man nyfiken och framåt så är driftplanering rätt plats i energibranschen." Alice Lipkin, driftingenjör på Ellevio. Foto: privat.

Hon är uppvuxen i Istanbul och hamnade i Sverige och Värmland tack vare ett dataspel. Efter studier i Malmö och Stockholm beslöt hon sig för att återvända till Karlstad, för där trivs hon allra bäst. Möt månadens medarbetare, Alice Lipkin, driftingenjör på Ellevio.

Hej Alice, berätta om din roll på Ellevio?

– Jag jobbar som driftledningsingenjör på Ellevios driftcentral som är placerad i Karlstad. Mitt huvudsakliga område är driftplanering där jag, med mina kollegor, hanterar bland annat underhållsarbeten och investeringsprojekt. Vi utreder förutsättningarna för jobben och ansvarar för att arbetet i Ellevios elnät utförs på ett korrekt och säkert sätt.

Hur hamnade du här? Berätta om din bakgrund?

– Haha, det var inte raka spåret direkt. Mina föräldrar är från Turkiet och jag flyttade till Sverige själv, 22 år gammal, efter att ha hälsat på några kompisar som jag spelade World of Warcraft med. När jag i Sverige upptäckte närheten till natur och friluftsliv så var det ett enkelt val: Jag ville bo här. Jag trivs med att bo nära grönområden och jag tar gärna långa promenader i skogen. Det är lite skillnad från att ha bott centralt i Istanbul!

– Min grundutbildning är i språkvetenskap och i visuell kommunikation. Introduktion till elkraft och distribution fick jag inte förrän jag började jobba på Ellevio. Jag tog steget in i energibranschen genom att börja arbeta med teknisk dokumentation. Efter tre års dokumentationsarbete fick jag testa arbetet som driftledningsingenjör och efter bara någon månad blev jag anställd.
Nu i efterhand tycker jag att jag borde ha siktat på energibranschen för länge sedan!

När Alice Lipkin upptäckte närheten till naturen och friluftsliv då blev valet enkelt: ”Jag ville bo här.” Foto: privat.
Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det bästa är att jag gör något jag är stolt över! Det är rätt häftigt och väldigt spännande att jobba på en stor driftcentral. Är man nyfiken och framåt så är driftplaneringen rätt plats i energibranschen och på Ellevio. Jag har kul på jobbet med omväxlande arbetsuppgifter och jag trivs med att ta stort ansvar i ett arbete som är viktigt för samhället.

Vilka är utmaningarna?

– Ibland kan det vara utmanande att säkerställa en bra samverkan mellan olika instanser. Att vara spindeln i nätet är inte alltid lätt, men jag tycker att det är kul!

Vilken är den vanligaste frågan du får i ditt yrke?

– Haha, ”Har du matlåda med dig?” men det handlar ju inte om yrket. Vanligaste frågan i jobbet handlar oftast om man får göra sena ändringar i arbets-/avbrottstiden.

Till sist. Om du var energiminister för en dag, vad skulle du göra då?

– Först och främst satsa på smarta elnät: el-effektivisering och användarflexibilitet för att kunna säkerställa en hållbar utveckling i Sverige. Detta kan man göra till exempel genom att stödja lokala elproduktioner med kraftvärme, solel och även fjärrvärme som avlastar elnätet. Jag skulle vilja utmana och underlätta mikroproduktion.

Fakta

Namn: Alice Lipkin
Ålder: 32
Bor: Karlstad
Yrkestitel: Driftledningsingenjör

Fler månadens medarbetare:
Martina Bronegård: ”Det bästa är variationen – ingen dag är den andra lik”
Reijo Eriksson brinner för elsäkerhet
Jenny Nilsson: ”När det blåser upp till storm står vi enade”