Gabriella är länken mellan människa och teknik

2233
Gabriella Adolfsson

Månadens medarbetare Gabriella Adolfsson har många strängar på sin lyra. Hon älskar att gräva ner sig i tekniska detaljer, som nu senast med Ellevios nya elmätare. Men privat är det familjens växthus och hållbara odlingsmetoder som lockar.

Berätta om din roll på Ellevio?

– Jag har två olika roller. Halva arbetstiden är jag teknisk kontaktperson för Ellevios nya elmätare. Genom olika tester och kvalitetskontroller ser vi till att de nya elmätarna uppfyller kraven som finns både från myndigheter och oss själva. Nu när de nya elmätarna är färdiga, kommer jag även att vara delprojektledare för ett specifikt geografiskt område där mätarna ska installeras. Det innebär att jag ska följa upp och övervaka installationen och se till att tidsplanen hålls.

Hur hamnade du på Ellevio?

– Tidigare arbetade jag på Elverket Vallentuna där jag ansvarade för mätteknik och mätvärdesinsamling. Vallentuna var en av de första i Sverige att byta sitt mätarbestånd till andra generationens nya smarta elmätare. Innan dess var jag anställd på Fortum Distribution inom anslutning/mätning, så det var väldigt kul att börja på Ellevio och få både nygamla och nya kollegor.

Vad är det bästa med ditt jobb?

­– Det är mina fantastiska kollegor och samarbetspartners som gör detta jätteprojekt möjligt trots rådande pandemi. Jag trivs även med den stora variationen av arbetsuppgifter där jag kan djupdyka ner i tekniska detaljer och vara ”länken” mellan människan och tekniken.

Vad är det mest utmanande?

– Den största utmaningen är att det ofta är många aktiviteter som är beroende av varandra på olika sätt. Det kräver extremt noggrann planering för att allt ska fungera enligt tidplan.

Vilken är den vanligaste frågan du får i ditt yrke?

– Hur fungerar det nya lokala kundgränssnittet? Den frågan syftar på de nya elmätarna som har en fysisk port där kunden själv kan koppla in sin egen (eller tredjeparts) utrustning. På så sätt får kunden realtidsinformation om elanvändningen i hemmet. Det i sin tur möjliggör att man kan påverka och kontrollera sin egen elanvändning och bidra till energibesparingar.

Berätta vem Gabriella är privat?

Gabriella håller gärna till i sitt växthus på fritiden.
Gabriella håller gärna till i sitt växthus på fritiden.

– Jag bor i Vallentuna med min sambo Joakim och två döttrar (3 och 9 år). Vi flyttade in i ett nybygge för några år sedan så mycket av tiden går åt till att färdigställa tomt och hus. Eftersom vi tycker det är väldigt roligt att fixa hemma så tar projekten aldrig slut. Största delen av min fritid ser jag till att ägna åt barnen och är också aktiv i deras olika aktiviteter.

– När jag vill ladda energi på egen hand tar jag gärna en löptur i skogen, eller håller till i vårt lilla växthus där jag provar någon ny odlingsmetod. Jag odlar ekologiskt utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel vilket är en utmaning i sig, särskilt i år när skadedjuren har varit väldigt aktiva. Nytt för i år är att odlingssäsongen inte är slut ännu, nu ska jag fortsätta med vinterodling och bokashi (en slags varmkompost).

– Hela familjen delar odlingsintresset och det är så härligt att se barnens glädje när de smaskar i sig den där moroten eller majskolven de själva sådde som ett litet frö på vårkanten. Förra året fick vi en fin skörd med vattenmeloner som smakade ljuvligt.

Till sist. Om du var energiminister för en dag – vad skulle du göra då?

– Jag skulle satsa på att med olika insatser försöka få alla individer/grupper i samhället att förstå varför och hur de kan förändra sin användning av energi och på så sätt bidra till ett mer hållbart samhälle som vi stolt kan lämna efter oss till kommande generationer.


/FAKTA/

Namn: Gabriella Adolfsson

Ålder: 44 år

Yrke: Kontaktperson för de nya elmätarna

Bor: Vallentuna

LÄS ÄVEN:
Amanda Lundin: ”Vårt jobb påverkar och gör stor nytta för människor”
Isbi Felix: ”Jag ville ha ett jobb med tydlig samhällspåverkan”
Reza Derakhshanfar: ” Det är en härlig känsla att se nöjda kunder”