God hållbar jul!

640
Baka något, gör godis eller hemmagjord sylt och lägg i fina burkar och ge bort.

Att köpa färre klappar, välja begagnat, ge bort upplevelser och satsa på giftfria saker av god kvalitet är olika sätt att fira en mer hållbar jul. Läs hela listan här!

Julen är den högtid när det konsumeras som mest. Prognosen för decembers totala detaljhandelsförsäljning 2018 är en omsättning på 79,7 miljarder kronor. Det är en ökning med 3,0 procent jämfört med förra året.

Men en ökad oro för klimat och miljö har fått många svenska konsumenter att efterfråga mer hållbara alternativ. Något som speglar denna tidsanda är Årets julklapp, den analys av rådande samhällstrender och konsumentbeteenden som varje år utförs av HUI Research. Årets julklapp ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse under året. Den ska representera den tid vi lever i och svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter. Där produkter som VR-glasögon och robotdammsugare tidigare utsetts som ”vinnare” blev årets julklapp 2018 det återvunna plagget. Hit hör plagg som helt eller delvis är tillverkade av återvunna material och second hand-kläder.

− Årets julklapp illustrerar hur hållbarhet går från att vara en trend som några konsumenter och företag plockat upp till att bli mer och mer av en hygienfaktor, säger Jonas Arnberg, VD på HUI Research.

Att köpa presenter i andra hand är ett smart sätt att bidra till en mer hållbar jul. Förutom kläder går exempelvis många leksaker att köpa i fint skick begagnat. Om du väljer att köpa nytt, satsa på giftfria leksaker av god kvalitet som går att använda igen.

Miljösnälla julklappar – fler tips!

1. Ge en välgörenhetsgåva till en miljö-, bistånds – eller människorättsorganisation. Eller ge bort ett fadderskap till ett utrotningshotat djur.

2. Stöd lokala hantverkare genom att köpa något fint på jul- och hantverksmarknader.

3. Ge av din tid – presentkort på barnvakteri till småbarnsföräldrar är ett uppskattat tips. Om du till exempel spelar något instrument eller är duktig på någon aktivitet kan du ge bort några gratislektioner!

4. Baka något, gör godis eller hemmagjord sylt och lägg i fina burkar.

5. Något som gör gott i dubbel bemärkelse är massage, någon behandling eller träningskort.

6. Satsa på en upplevelse, exempelvis konsertbiljetter, teaterbiljetter eller en kurs. Upplevelser ger mer än konsumtion.

7. Ge bort designad källsortering. Det finns idag lådor och kärl för hemmasortering som är så snygga att de gärna får stå framme.

8. Plocka ihop en korg med ekologiska godsaker och delikatesser som frukt, choklad och dryck. Tänk på att varorna inte ska ha transporterats långt, det vill säga vara lokalt producerade.

9. En ytterst miljövänlig men lite dyrare present är en cykel. Det är svårt att hitta ett bättre, nyttigare och roligare transportmedel.

Källa: Världsnaturfonden, Blocket, HUI Research