Göteborg rankas som världens näst smartaste stad

837
Att Göteborg hamnar i toppskiktet handlar mycket om stadens framåtlutade teknikutveckling. Här finns bland annat forskningsinstitutet Rise, ett nationellt AI-center och olika innovationer testas kontinuerligt – till exempel självkörande bilar och elektriska bussar.

När världens smartaste städer sammanställs hamnar Göteborg på en hedrande andraplats.
– Vi är duktiga på hållbarhet och teknik, vilket är några av kriterierna som man använt för att ta fram rapporten, säger Stefan Gadd, presschef på Göteborg & Co.

Det amerikanska institutet Future Today har nyligen publicerat rapporten Tech Trend report 2019.  I den listas trender inom teknologi och vetenskap som kommer att påverka samhället det kommande året. Som en del av rapporten finns en sammanställning över världens smartaste städer. För att betraktas som en smart stad berörs 16 kriterier där smarta lösningar för kollektivtrafik, gratis wifi, tillgång till 4G- och 5G-uppkoppling, fungerande stadsutveckling, möjligheter till grön energi och cybersäkerhet är några exempel.

Enligt denna rankning är Köpenhamn den smartaste staden i världen och Göteborg kommer på en andraplats. Oslo får brons och Stockholm ligger på sjätte plats.

– Det är fantastiskt roligt! Den här listan går lite hand i hand med liknande listor över vilka städer och länder som är bäst att leva i. Norden hamnar högt och det är ingen slump. Vi är duktiga på hållbarhet och teknik, vilket är några av kriterierna som man använt för att ta fram rapporten, säger Stefan Gadd, presschef på Göteborg & Co till Aftonbladet.

Framåtlutad teknikutveckling

Att Göteborg hamnar i toppskiktet handlar mycket om stadens framåtlutade teknikutveckling. I Göteborg finns bland annat forskningsinstitutet Rise, ett nationellt AI-center och olika innovationer testas kontinuerligt – till exempel självkörande bilar och elektriska bussar.

Nio av de första städerna på listan ligger i Norden och först på plats nummer elva finns en stad utanför Europa – närmare bestämt Melbourne i Australien. USA ligger en bra bit efter där San Francisco kommer först på tjugonde plats.

Världens 20 smartaste städer enligt Future Today Institute:

1. Köpenhamn, Danmark
2. Göteborg, Sverige
3. Oslo, Norge
4. Bergen, Norge
5. Odense, Danmark
6. Stockholm, Sverige
7. Åbo, Finland
8. Ålborg, Danmark
9. Jyväskylä, Finland
10. Strasbourg, Frankrike
11. Melbourne, Australien
12. Singapore, Singapore
13. Vantaa, Finland
14. Amsterdam, Nederländerna
15. Zürich, Schweiz
16. Utrecht, Nederländerna
17. Berling, Tyskland
18. Dubai, Förenade Arabemiraten
19. Seoul, Sydkorea
20. San Francisco, USA

Källa: Omni.se, Aftonbladet och Tech Trend Report