Gröna Lund har halverat belysningskostnaderna med grönare tänk

761
Foto: Mostphotos.

13 000 lampor har redan bytts ut, men ännu återstår några tusen lampbyten innan all belysning är energieffektiv. På Gröna Lund i Stockholm jobbar man aktivt för bli energismart och redan nu har belysningskostnaderna halverats.

Startskottet för Gröna Lunds byte energieffektiva LED- och lågenergilampor gick för ett par år sedan och fram till maj i år har 13 000 av nöjesparkens 17 000 lampor bytts ut.

– Vi har halverat kostnaderna för belysningen redan nu.

– Vi har halverat kostnaderna för belysningen redan nu. En positiv bieffekt är att vi har betydligt mindre jobb med att byta lampor. Tidigare hade vi två personer på heltid som bytte lampor. Idag är det en person som gör detta på halvtid och som hinner med en massa andra saker också, säger Carin Broryd, hållbarhetschef, till energivärlden.se
För ett år sedan drog energiminister Ibrahim Baylan igång Belysningsutmaningen, en del av Global Lighting Challlenge, ett internationellt initiativ med syfte att få ut 10 miljarder högeffektiva lampor på marknaden. Gröna Lund var redan igång med lampbytet när de fick information om Belysningsutmaningen, och är idag en av 70 aktörer som är med i utmaningen.

Läs mer om belysningsutmaningen här: 

Fakta

Belysningsutmaningen är en nationell satsning på just belysning och ett led i regeringens klimatarbete.
I Sverige står belysningen för en stor del av elanvändningen. Om vi blir duktigare på att använda energieffektiv belysning kan vi halvera elanvändningen när det gäller belysning.
Än så länge har 70 aktörer antagit utmaningen, bland annat OSRAM, Ikea, OKQ8 och Coop.