Hållbart i hängmattan – 2 boktips och 1 podd

906

Intresserad av hållbarhet, klimatfrågor och innovationer? Här kommer tips på två fackböcker och en podd du kan njuta av på semestern.

Boktips: Katrine Marçal, Att uppfinna världen/Mondial 2020

Visste du att elbilen och bensinbilen utvecklades nästan samtidigt? Omkring 1900 gick en tredjedel av alla bilar på el i Europa och ännu fler fanns det i USA. Elbilen var tyst, säker och passade särskilt bra i stadsmiljö.

Marçal berättar hur elbilen ansågs vara ett fordon som vände sig främst till kvinnor. I annonser uppmanades manliga konsumenter att köpa en lugn och elegant elbil till sin fru medan männen skulle köra den bullriga och farliga bensinbilen. Men så 100 år senare dyker en man upp vid namn Elon Musk. Han lanserar den eldrivna Teslan och plötsligt har den fossildrivna bilen fått en stark konkurrent med en stor grupp manliga kunder. Men att elbilen en gång betraktades som kvinnobil är det inte många som vet.

Förutom historien om elbilen berättar Marçal bakgrunden till en mängd andra innovationer, alla med ett kvinnoperspektiv. Hon djupdyker i allt från resväskor på hjul till rymddräkter, klimathot och Artificiell intelligens och visar hur föreställningar om manligt och kvinnligt har präglat det moderna samhällets uppkomst.

LÄS ÄVEN: Elbilen som körde runt på Stockholms gator 1900

Boktips: Klimatsmart trädgård av Susanna Rosén/Norstedts 2020

För den som inte är speciellt förtjust i att klippa gräset kommer Susanna Roséns tips att låta som ljuv musik i öronen. Hon tycker nämligen att en klippt gräsmatta är den artfattigaste som finns och därför inte det bästa alternativet för klimatet. Låt istället gräsmattan växa till att bli mer vild och ängslik. När ängsväxter, som gullvivor och rödfibblor, tar sig in på gräsmattan så klipper du bara gräset runt dem så att de står kvar på små öar. Först när de gått i frö och vissnat klipper du kort där också. Och för varje år blir öarna större och till slut blir de en sammanhängande äng, menar Susanna Rosén. Ju fler växtsorter du har i din trädgård ju mer klimatsmart är den. Då mår de pollinerande insekterna som bäst och de gillar särskilt ängsblommor eftersom de är rika på nektar. Och – se till att din trädgård är giftfri. Annars blir den inte klimatsmart.

LÄS ÄVEN: Så blir din sommarstuga energismart

Poddtips: Bilar med sladd

Bilar med sladd är ett poddradioprogram som berör allt som har med elbilar, teknik, miljö och förnybar energi att göra. Man testar även olika nya eldrivna bilmodeller. Programmet är inne på sin sjunde säsong och utkommer med ett nytt avsnitt varannan vecka. Teamet bakom produktionen heter Anders Willstedt, entreprenör och mjukvaruutvecklare, Fabian Ruben, läkare och IT-företagare samt Alfred Ruth,författare och IT-entreprenör. Exempel på ämnen som tas upp är: ”Hur låter en elektrisk Harley?”, ”Kan elbilister äta kött?”, ”Fabians solcellsanläggning” ”Experten: elbil billigare än fossilbil”, ”Elbilen och framtiden”. Podden har även gjort ett eget urval av deras bästa avsnitt.

Här kan du lyssna på Bilar med sladd

LÄS ÄVEN:  Ellevio framtidssatsar med smarta innovationer