Handbok ger smarta tips för hållbart liv

4094
Årets upplaga av Energihandboken har kommit ut
Årets upplaga av Energihandboken har kommit ut!

Årets upplaga av Energihandboken har kommit ut och vi har kikat lite närmare på den. I boken bjuds vi på smarta tips, men också röster från experter inom förnybar energi.

Den lilla gröna Energihandboken har publicerats fem år i rad. Årets bok är full med intressanta funderingar och resonemang kring hållbarhet och förnybar energi. Boken fokuserar på klimatsmarta lösningar för fastigheter men passar alla som är intresserade av miljö- och hållbarhetsfrågor.

Katarina Graffman kulturantropolog.
Katarina Graffman, kulturantropolog. Foto: Sören Vilks

Professorn och kulturantropologen Katarina Graffman har skrivit en krönika i boken som handlar om hur vi fattar beslut. Under de senaste åren har medvetenheten kring hållbarhet ökat markant. Hon frågar sig dock varför så många förespråkar och säger ja till ett hållbart liv men sen inte lever som de lär?

För att människor ska förändra sina beteenden måste de ha kniven på strupen, som t ex Covid-19, menar professorn. Där ser vi direkt att det är en farlig virussjukdom som hotar oss. Med klimatet är det betydligt svårare eftersom det är mer abstrakt och något som sker i framtiden.

 

Micael Dahlén Professor i Ekonomi. Foto: Studio Emma Svensson


Ekonomiprofessorn Micael Dahlén blir intervjuad om hur man i eländet som Covid19 skapat
kan förnya sig och tänka nytt. Han kallar det för ”creative destruction”.

Energihandboken är lättläst och pedagogiskt. Vi får även lära oss om allt från vad som utmärker ett passivhus till vad greenwashing betyder. Och så lite kul överkursinfo som att Sverige är bättre lämpat för solceller än vad föregångslandet Tyskland är, eftersom vi har längre dagar på sommaren och mer svalka (kyla runt panelerna ökar effektiviteten). Vi har också mindre föroreningar i luften vilket skapar en mer effektiv process.

Boken ges ut av Indoor Energy och är gratis. Du kan beställa den här.

6 smarta tips ur Energihandboken

Solceller: Jämför pris per kW – satsa på kvalitet.
Titta inte bara på installerad effekt (kW) utan på hela livslängden för panelerna. Det är oftast mer lönsamt att köpa en anläggning som kostar lite mer men håller 30-50 år, än en billigare som bara har 10 års garanti. Välj efter trovärdig leverantör med bra referenser.

Solceller kan ersätta takpannor
Ska du byta tak eller klä om fasaden? Använd solceller istället. Det kostar mellan 500 – 1000 kr/m2 – billigare än många andra material.

Montera aldrig solceller på gamla slitna tak
Många tak är sämre än man tror. Tänk på att anläggningen ska ligga i minst 30 år. Att först montera, sedan plocka bort för att lägga om taket innan du återmonterar solcellerna kan bli både dyrt och tidskrävande.

Hemmet: Vädra snabbt!
Är det instängt hemma och du vill få in ny frisk luft? Vädra snabbt och rejält istället för att ställa ett fönster eller en dörr på glänt under en längre tid. Lång vädring ger av med stora mängder energi.

Isolera inte elementen
Många gör misstaget att placera soffor, sängar eller tunga gardiner framför elementen. Men luften behöver cirkulera fritt och sprida sig i rummet för att ge en jämn temperatur.

Sluta bada – börja duscha
Har du småbarn som älskar att bada badkar? Pröva då med en mindre balja istället. Att värma ett badkar kräver lika mycket energi som att cykla runt Vättern.