Hans-Olof och Birgitta utnyttjar solenergin till max.

1529

Hans-Olof Nilsson och hans fru Birgitta är självförsörjande på el. Det kräver en stor insats och är än så länge inte möjligt för alla. Men alla kan tänka grönare vad gäller elen – här delar Hans-Olof med sig av sina bästa tips.

I mars 2015 slog Hans-Olof och Birgitta Nilsson i Göteborg av strömmen för gott. De hade bestämt sig för att bli självförsörjande på el året runt. De ville också kunna få el så att det räckte för att ladda deras två elbilar.
– Jag hade länge varit intresserad av förnybar energi och bestämde jag mig för att verkligen göra något, och inte bara prata om smarta hem.

Hans-Olof och Birgitta bor numera i ett lågenergihus och producerar all sin el själva med hjälp av sinnrikt utplacerade solcellspaneler med batterier och vätgas för energilagring.

– Att leva så här är fortfarande kostsamt, men jag är övertygad om att det kommer att bli en möjlighet för många fler av oss inom en 20-årsperiod.

– Intresset för hus byggda på det här sättet är väldigt stort i Sverige, även om vi ligger långt efter om man jämför med många andra länder, konstaterar Hans-Olof Nilsson, som numera arbetar med hus liknande det han har konstruerat.

För Hans-Olof har det blivit en livsstil att leva så grönt som möjligt vad gäller elförbrukning.


– Vi vill fortfarande leva bekvämt och modernt, och då blir det en spännande utmaning
att hitta lösningar för att kunna lagra solenergi så att det räcker.

Varför västkustbor är bäst på solceller. Läs mer i vårt pressmeddelande.

Hans-Olofs bästa tips

Hans-Olofs tips till dig som vill få ut så mycket energi som möjligt från solcellspanelerna:
• Använd dig enbart av komponenter och leverantörer du vet kommer att finnas på marknaden lång tid framöver.
• Använd takytan så effektivt det bara går om du har energilagring med batterier i huset.
• Utnyttja även fasaderna i söderläge för dina solceller, där fångas den låga vårsolen upp. Även fasaderna i västerläge kan utnyttjas i solnedgången.
• Tänk till när du ska lagra din el. När solcellerna inte räcker har Hans-Olof hjälp av en bränslecell som drivs av vätgas han producerar själv. Batterierna har han i ett rum i
källaren och när batterierna är fulladdade används överskottselen till produktion av vätgas.
• Genom ett särskilt system fångas värmen från matlagningen upp med hjälp av en så kallad baffel som är kopplad till FTX-aggregatets frånluftsug.
• En värmeväxlare är effektivt för att tillvara ta den värme som finns i hemmet.
• Tänk lågenergi- och LED-belysning.