Här är plåttaket med inbyggda solceller som du kan lägga själv

2046

Ett svenskt företag lanserar ett plåttak med inbyggda solceller som du kan lägga själv. Tekniken gör det även möjligt att böja paneler, dessutom är solcellernas ljusinsläpp gjort av plast istället för glas, vilket gör dem robusta, tunna och lätta.

Plåttaket är, enligt tillverkaren, av klassiskt snitt med solcellerna diskret integrerade. Du kan gå på det, skotta och det väger just inte mer än ett vanligt plåttak.

– Det är våra tunnfilmssolceller som gör det möjligt, säger Sven Lindström, vd på företaget Midsummer till elbilsnytt.se

Företaget har sedan starten 2004 arbetat med ett alternativ till kiselsolcellerna – så kallade tunnfilmssolceller. Tekniken baseras på CIGS (Copper Indium Gallium Selenide), som är extremt ljusabsorberande och kan beläggas tunt. Därav blir det möjligt att böja panelen. Dessutom är solcellernas ljusinsläpp gjort av plast istället för glas, vilket gör dem robusta och lätta.

Lätta och flexibla
Plåttak med diskret integrerade solceller. Foto: Midsummer.

– Våra solceller är lätta och flexibla och behöver vare sig glas eller aluminiumram. Det gör panelerna utmärkta för installationer på stora platta tak som industri- och lagerbyggnader och de kan enkelt integreras i andra byggnadselement, säger Sven Lindström

I exempelvis Kalifornien finns 435 miljoner kvadratmeter stora platta tak där företagets solpaneler är det enda alternativet, då taken inte klarar av tyngden av kiselsolceller.

– Det finns ett enormt intresse att göra el från solenergi. Det är idag, i många fall det absolut billigaste sättet att producera el. Klart vi har hjälp av en snabbt expanderande marknad. Men vi har också haft lite tur med vägvalen historiskt, att vi valde att göra flexibla solceller var ett smart drag, som jag måste tacka mina begåvade medgrundare för, avslutar Sven Lindström.

Källa: elbilsnytt.se