Hon blev ”Årets Kraftkvinna 2019”

1315
I år nominerades 61 kvinnor från hela energibranschen till Årets Kraftkvinna 2019. Vinnaren blev Annika Viklund, VD för Vattenfall Eldistribution. Foto Per Myrehed

Kraftkvinnorna är en förening som arbetar för att lyfta fram kompetenta kvinnor i energibranschen. Varje år ordnar föreningen en tävling om Årets Kraftkvinna. I år gick det ärofyllda priset till Annika Viklund, vd på Vattenfall Eldistribution.

För fjärde året i rad enades juryn inom nätverket Kraftkvinnorna om vem som skulle bli Årets Kraftkvinna 2019. Bland de nominerade fanns 61 kvinnor från hela energibranschen, bland andra två av Ellevios medarbetare Sanaz Lavasani, projektledare och Anna-Carin Joelsson, chef för affärsutveckling och IT. Vinnaren blev Annika Viklund, vd för Vattenfall Eldistribution. Annika har under många år arbetat systematiskt med jämställdhets- och mångfaldsarbete som har gett resultat, skriver Energiföretagen på sin sajt.

Medarbetare på Ellevio: Sanaz Lavasani, projektledare och Anna-Carin Joelsson, chef för affärsutveckling och IT. Foto: Ellevio.

LÄS OCKSÅ:
”Ellevio stödjer Kraftkvinnorna för att få bättre jämställdhet i branschen”
”Jag skulle vilja locka fler kvinnor till energibranschen”

– Jag är hedrad att tilldelas priset som Årets Kraftkvinna. Vår bransch står inför många spännande utmaningar, och en mer jämställd bransch skapar bättre förutsättningar för att lyckas. Jag ser fram emot fortsatta dialoger, hur vi tillsammans fortsätter arbetet för ökad jämställdhet och mångfald, sa Annika Viklund när hon mottog priset från energiminister Anders Ygeman.

Priset Årets Kraftkvinna har instiftats för att synliggöra och lyfta kvinnor i energisektorn, för att bredda rekryteringsbasen och attrahera fler till branschen.

Utdrag ur motiveringen:

”Med analyser, kreativitet och ett outtröttligt engagemang har hon nått imponerande och konkreta resultat för ökad jämställdhet och även mångfald. Detta i sina egna organisationer, men även i andras, tack vare sitt generösa mentorskap. Hon har varit först med mycket och därmed inspirerat många. Hon nöjer sig inte med att redan ha skapat betydande förändring utan vidareutvecklar ständigt sina verktyg”.

Läs också: Saira Alladin blev Årets Kraftkvinna 2018

Källor: kraftkvinnorna.se, energiföretagen.se, vattenfall.se