Hörlurar som översätter i örat – förra årets bubblare

380
Bilden visar inte de hörlurar som omnämns i texten.

Vilka var 2018 års mest spännande nya tekniska prylar? Bland annat finns Googles smarta hörlurar som översätter språk direkt i örat med på listan när magasinet Technology Review sammanställer teknik-året.

Varje år sedan 2001 har det amerikanska magasinet Technology Review valt ut tio tekniska prylar som de tror kommer att ha en djupgående effekt på våra liv. De kallar dessa för breakthrough technologies, eller genombrottsteknologier på svenska. Några av dessa tekniker har ännu inte nått utbredd användning, medan andra redan finns tillgängliga på marknaden.

Nu har magasinet listat 2018 års mest spännande innovationer och här följer ett urval av dessa. Vill du läsa listan i sin helhet hittar du den här.

Översättarhörlurar

I litteraturklassikern En liftares guide till Galaxen går det att få översättning av galaktiska språk direkt i örat med hjälp av den fiktiva fiskarten babelfisk. Den lilla, gula fisken stoppas i örat och översätter sedan hjärnvågorna som hör ihop med talet.

Nu har denna framtidsbild blivit verklighet. Men du slipper fisken. Istället är det Googles översättarhörlurar, kallade Pixel Buds, som gör jobbet. Det fungerar så att en person använder hörlurarna och pratar in i lurarnas mikrofon – som sänder vidare till en app på ägarens smarta telefon. Sedan översätter appen meddelandet och spelar upp det (på förvalt språk) för person nummer två, som håller i telefonen. Denna person svarar på meddelandet och appen sänder då upp det översatta svaret i hörlurarna. Priset för hörlurarna är en bra bit över 1 000 kronor paret.

Metall-3D-printers

3D-printers som skriver ut metalldelar är i sig ingen nyhet men teknologin har hittills varit både kostsam och långsam. Men med rejält sjunkande priser (och snabbare teknik) kan nu metall-3D-printern ha möjlighet att slå igenom i industrierna. För biltillverkare exempelvis kan nyttan med metall-3D-printers vara mycket stor. Om de med printerns hjälp kan trycka ut bilreservdelar vid behov, kommer de kunna undvika stora lager med reservdelar.

AI för alla genom molntjänster

Artificiell intelligens (AI) har än så länge mest nyttjats av större tech-bolag eftersom tekniken både är dyr och komplicerad. Vad krävs då för att fler företag ska kunna implementera AI-teknik? Lösningen kan vara att erbjuda artificiell intelligens genom molntjänster och här ligger jättar som Amazon, Google och Microsoft i framkant. Dessa företag erbjuder redan olika maskininlärningsverktyg baserat i företagens molntjänster samt konsulttjänster om hur man använder AI. I takt med att tekniken blir mer tillgänglig kan AI börja expandera och tillämpas i fler sektorer – exempelvis inom läkemedel, tillverkning och energi.

Naturgas utan utsläpp

Naturgas som släpper ut koldioxid i atmosfären kan snart vara ett minne blott. Detta enligt Net Power, ett startup-företag i Texas som tror sig kunna generera energi minst lika billigt som en vanlig naturgasanläggning samtidigt som de fångar upp all koldioxid som släppts ut. Med andra ord producera koldioxidsutsläppsfri energi från fossila bränslen utan att det kostar en förmögenhet. Men det finns en nackdel med detta; Anledningen till att processen är billig är för att Net Power vill sälja vidare koldioxiden som fångas upp. Och den stora intressenten är den inte så gröna oljeindustrin som i sin tur använder koldioxid för att extrahera olja från petroleumbrunnar.

Smarta stadsdelar

Just nu pågår förvandlingen av Torontos gamla industriella hamnkvarter. Här ska en högteknologisk, datadriven och ”kännande” stadsdel växa fram. Bakom projektet, som fått namnet Quayside, står Tech-företaget Sidewalk Labs och den kanadensiska regeringen.

Ett av projektets mål är att basera beslut om design, policys och teknik på information från ett omfattande nätverk av sensorer. Dessa sensorer samlar data om allt från luftkvalitet och bullernivåer till människors aktiviteter.

Ambitionen är att alla fordon ska vara autonoma och delas av invånarna. Robotar kommer att kunna göra enklare sysslor som att leverera post. Enligt Sidewalk Labs kommer programvaran ha en öppen åtkomst så att andra företag kan bygga sina tjänster ”ovanpå” den. Andra städer exempelvis San Francisco, Denver, Los Angeles och Boston sägs också vara sugna på att testa smarta stadsdelar.

Källa: Technology Review och Svd.se