Hur många katter behöver jag för att värma huset vintertid?

2690
Anders Tång är energi-och klimatrådgivare i Hälsingland. Här med sina hundar Liss och Bon.
Anders Tång är energi-och klimatrådgivare i Hälsingland. Här med sina hundar Liss och Bon.

Visste du att de flesta kommuner i Sverige har en egen klimat-och energirådgivare? Dit kan allmänheten vända sig med sina klimat- och energifunderingar. Men vad frågar folk mest om? Ellevio har pratat med Anders Tång, energi-och klimatrådgivare i Hälsingland.

Anders Tång arbetar som energi- och klimatrådgivare i Hälsingland med Bollnäs och Söderhamn som sina områden. Hans arbete går ut på att ge tips och råd i energi- och klimatfrågor till privatpersoner, företag och föreningar.

Vilken är den vanligaste frågan du får?

– Tidigare har många frågat om värmepumpar, men under senare år har solceller seglat upp som en solklar etta på frågelistan.

Varför har solcellsfrågor blivit så vanliga? 

– Jag tror att känslan av att kunna producera sin egen el ger folk en sorts frihet. Solcellsanläggningar har krupit ner i pris rejält under de senaste åren och blivit mer och mer lönsamma. Dessutom ser många till samhällsnyttan. Att de gör en god gärning för hela vårt energisystem när de stöttar med förnybar energi.

Vilka är de som ringer dig?

– Det är alla möjliga, både yngre och äldre, familjer och singelhushåll. Många är på väg att skaffa sitt första hus och undrar vad de ska göra för att huset ska bli så energismart som möjligt. Den gruppen är extra rolig att prata med eftersom de precis är i början av något stort och är öppna för nya förslag. Dessutom är det lite lättare att genomföra energismarta lösningar vid nybyggen och renoveringar.

– Men på senare tider har jag också märkt ett stort intresse bland pensionärer. Många konstaterar att ekonomiskt sett har de ingenting att vinna på att exempelvis skaffa solceller men de vill ändå göra det, för sina barn och barnbarns skull och för framtida miljön.

LÄS ÄVEN: Mer förnybar el i Hälsingland och Gästrikland


Vilken är den mest udda fråga du någonsin fått?

– Haha, jag fick ett samtal en gång där en man frågade ”hur många katter måste jag skaffa för att få varmt i huset vintertid?” Jag tror frågan var lite med glimten i ögat men det var något som han verkligen hade fnulat på. Så klart kunde jag inte ge honom något direkt svar.

Klimatfrågor måste tas mer på allvar

Tycker du att vi i Sverige är bra på att leva klimatsmart?

– Både ja och nej. Vi har ju goda förutsättningar med stor andel fossilfri och förnybar energi, så där är vi duktiga. Men tyvärr har vårt ”slit och släng-samhälle” varit negativt för vårt klimat. Vi köper alltför ofta billiga varor som snabbt går sönder och då köper vi en ny billig vara, och så fortsätter det. Hade vi istället köpt en kvalitetsvara från början hade den hållit längre och dessutom sparat in en hel del transporter.

Vad ska vi göra enligt dig för att bli klimatneutrala till 2045?

– Först och främst måste frågorna om vår klimatpåverkan tas mer på allvar. Oavsett vad man tycker om klimatfrågorna måste man ställa sig frågan ”Vad är det värsta som kan hända?” Är det värt att ignorera debatten och chansa på att det går bra ändå? Eller ska vi tänka om i tid och göra de sannolika konsekvenserna lindrigare? Ju längre vi skjuter frågan framför oss, desto mer bråttom, obekvämt och kostsamt kan det bli. De här tankarna har jag tagit från youtubeklippet ”What’s the worst that can happen? ”som jag tycker beskriver det väldigt bra.

Viktiga vardagsval

Vad är dina egna bästa tips för minskad klimatpåverkan?

– Tänk på vilka val du gör i din vardag; Kan jag ta bussen ett par dagar i veckan istället för att åka bil? Kan jag samåka med någon? Måste den där lampan vara igång hela dagen? Vad investeras mina sparpengar i? Är det bättre att jag köper ett billigare livsmedel som producerats långt bort eller ett dyrare som producerats närmare och under bättre förhållanden? Om vi tog de här små valen på större allvar skulle vi kunna få jättestora resultat. Det är jag övertygad om.

LÄS ÄVEN: Vanliga frågor kring solceller i Hudiksvall