Huset i Norrland får energi från solen – året om

229
HMK Kung Carl XVI Gustaf besöker Trästad, Skellefteå. Skellefteå Kraft visar upp Zero Sun-huset. Kommunalråd Lorents Burman, HMK, Hans Kreisel och Christoffer Svanberg, Skellefteå Kraft. Foto: Schneider Electric .

Att bygga ett modernt hus som är självförsörjande på solenergi är en sak. Att göra det i Norrland är en annan. I Skellefteå pågår just nu projektet Zero Zun, ett experiment som visar att solenergi kan fungera effektivt även i landets mörkare delar.

Nu till våren ska ett av Sveriges första helt självförsörjande hus stå klart. Byggplatsen är intill Vitberget i Skellefteå och här är långa mörka vintrar och korta, ljusa somrar ett faktum. I Göteborg har ett liknande hus byggts i privat regi, men detta blir det första helt självförsörjande huset i ett område med så få soltimmar vintertid. I Skellefteå kan det vissa månader vara noll soltimmar och väldigt kallt.

Projektet, som går under namnet Zero Zun, är initierat av Skellefteå Kraft. Drivkraften är att med hjälp av projektet lära sig om nya klimatvänliga tekniska lösningar som på sikt kan komma till nytta för samhället. Tack vare ett unikt energisystem där solceller, batteri, elektrolys, kompressor, bergvärme, vätgas och bränslecell samverkar kommer huset att kunna generera all energi för egen maskin. Under sommaren samlar huset solenergi och överskottet lagras för att kunna användas under vintern och de månader då solen inte skiner.

Själva husmodellen är 140 kvadratmeter stor och kommer från svenska A-hus. Schneider Electrics bistår med plattformen EcoStructure, med vilken de boende i huset ska kunna styra och övervaka energianvändningen. Plattformen kan bland annat se till att hemmet fördelar energin på rätt sak vid rätt tillfälle – detta genom att analysera familjens beteendemönster. EcoStructure samlar också in data på hur mycket energi solcellerna producerar för att sedan förmedla hur och var i hushållet energin kan användas på bästa sätt. I framtiden är tanken att vem som helst ska kunna hyra in sig och testa hur det är att bo i huset.

– Den strålande idén att bygga ett solenergidrivet hus på en plats där solen mest lyser med sin frånvaro har fått uppmärksamhet då det är ett unikt projekt globalt. Vi hoppas att vi med Zero Sun kan inspirera fler till att genomföra liknande projekt, säger Stig Mellström, affärsutvecklare på Schneider Electric.

Besök av kungen

Zero Sun besöktes under hösten av H.M Konungen tillsammans med landshövding Magdalena Andersson och aktörer inom entreprenad och fastighetsbolag.

– Självklart är det kul att H.M Konungen besökt Zero Sun. Detta är ett viktigt projekt. Solen är en nyckel för att Sverige ska kunna ställa om till en helt förnybar energiproduktion. Däremot behöver vi i Sverige, andra system än vad som krävs på platser där solen skiner under hela året. Komponenterna måste vara smarta och samspela för att vi ska kunna maximera det lilla solljus vi har vintertid, säger Stig Mellström.

Källor: Zerosun.se, Mynewsdesk.com