I Höljes får kyrkan energi från ovan

1587
Norra Finnskoga kyrka i Höljes är Karlstads stifts första elproducerande kyrka.
Norra Finnskoga kyrka i Höljes är Karlstads stifts första elproducerande kyrka.

Nu har solcellerna även hittat till Guds hus. I Norra Finnskoga kyrka i Höljes får värmlänningarna bokstavligt talat kraft från ovan. Och församlingen får inte bara bättre energi utan även bättre ekonomi.

Norra Finnskoga kyrka i Höljes är Karlstads stifts första elproducerande kyrka. Det var kyrkorådet i Övre Älvdals församling som kläckte idén om att skaffa solceller, berättar Birgitta Halvarsson, kyrkoherde i församlingen.

– Idén dök upp då kyrkans tak skulle renoveras samtidigt som det fanns önskemål om att minska på elförbrukningen. Eftersom taket har så fint söderläge var steget inte långt till att komma på solcellslösningen.
När kyrkan fick sina solpaneler passade man på att även göra en inre ombyggnad. Solcellsinvesteringen gick på 1.2 miljoner kronor. Ytan som täcks av paneler är 300 kvadratmeter och som mest kan man få ut 50 000 kWh per år.

LÄS ÄVEN: Semestra klimatsmart med hjälp av kalkylator

Smälter in bra

Ibland kan det vara knepigt att hitta solcellslösningar som passar in i arkitekturen men så var inte fallet här.

– Kyrkan är inte mer än 50 år gammal och tack vare takets utseende smälter panelerna in jättebra. Man tänker knappt på att de finns där, menar Birgitta Halvarsson.
Nwt.se samt Värmlands Affärer tar i sina artiklar även upp den ekonomiska biten och berättar att investeringen blev såpass lyckad att kyrkans elöverskott numera säljs till det lokala energibolaget.

– Det stämmer att vi säljer överskottsenergin. Det blir inte så stora pengar men det gör ju nytta för andra och är ett tillskott till församlingskassan. Och det är väldigt bra i sammanhanget när alla talar om hur dyrt det är att värma upp gamla kyrkor, säger Birgitta Halvarsson och tillägger att en del av energin även går åt till kyrkans golvvärme.

Birgitta Halvarsson, kyrkoherde I Norra Finnskoga kyrka i Höljes.
Birgitta Halvarsson kyrkoherde Norra Finnskoga kyrka i Höljes.

LÄS ÄVEN: Värmländska Cecilia är en av Sveriges främsta inom elsäkerhet

Hållbarhet – viktig för hela skapelsen

Övre Älvdal har inte mindre än fem kyrkor inom sin församling. Förutom Norra Finnskoga kyrka ingår också Nyskoga, Södra Finnskoga i Bograngen, Norra Ny och Dalby. Men kyrkoherden är tveksam om dessa kyrkor kommer att få solpaneler.

– Det handlar om betydligt äldre byggnader så det kan tyvärr bli svårt. Däremot kommer man att titta på andra församlingsbyggnader som exempelvis församlingshem.
De personer som Birgitta Halvarsson har kommit i kontakt med har alla varit positiva till kyrkans solcellsinvestering.

– Det är svårt att vara annat. Hållbar energi är viktigt för hela skapelsen och för jordens överlevnad. En teologisk motivation att förvalta skapelsen på bästa tänkbara sätt. Och det här är ett av våra bidrag till just detta, avslutar kyrkoherden.

Här kan du läsa mer om Norra Finnskoga kyrka.

Källa: NWT.se. Värmlands Affärer