I Shanghai levereras alla Ikea-paket med elfordon

595
Ingka-koncernen (Ikeas moderbolag) har satt upp som mål att alla hemleveranser världen över ska göras med elfordon eller andra lösningar för nollutsläpp till år 2025. Foto: IKEA.

Enligt en ny undersökning är Ikea Sveriges mest hållbara företag. Även internationellt satsar företaget stort på hållbarhet. Målet är att alla hemleveranser världen över ske vara fossilfria år 2025 – och i Shanghai och Stockholm är man redan där.

Ikea upplevs vara bäst på att ta ansvar för miljö, klimat och människor. Det visar 2019 års upplaga av varumärkesstudien Sustainable Brand Index. Hållbara material samt god kvalitet och livslängd på produkterna är vad konsumenterna tycker att Ikea är bra på.

Men företaget står för en stor del koldioxidutsläpp genom sina transporter. Därför har Ingka-koncernen (Ikeas moderbolag) satt upp som mål att alla hemleveranser världen över ska göras med elfordon eller andra lösningar för nollutsläpp till år 2025. Och för att öka takten ytterligare lovade man att i New York, Los Angeles, Paris, Amsterdam och Shanghai skulle detta uppnås redan år 2020. Samma år som alla varuhus, kontor och distributionscenter ska ha försetts med laddningsstationer.

Shanghai och Stockholm är föregångare

Från och med januari i år är målet redan uppnått i Shanghai och Stockholm. I Shanghai, som är en av världens största städer, sker nu alla hemleveranser med elfordon.

– En stad som kämpar med luftföroreningar, precis det problem vi försöker adressera, verkade vara en perfekt plats att börja på, säger Angela Hultberg, ansvarig för Sustainable Mobility hos Ingka-koncernen.

För att nå detta mål har Ikea byggt upp lokala partnerskap i Shanghais stadskärna kring elfordon, ladd-infrastruktur, lager och distribution.

Även i Stockholm sker alla hemleveranser med 100 procent fossilfria bränslen. Här drivs fordonen av HVO100 och Biogas100.

– Det här är en milstolpe för oss och jag är otroligt glad att vi lyckats nå våra mål i Shanghai och Stockholm. Våra kunder efterfrågar allt oftare att få sina varor hemlevererade. För att vi även ska ha en planet i framtiden behöver dessa transporter ske på ett hållbart sätt, säger Jesper Brodin, vd på Ingka-koncernen.

Källa: Fastcompany, Ikea och Sb-insight

Om studien:

Sustainable Brand Index är Europas största varumärkesstudie om hållbarhet och har genomförts årligen sedan 2011.