Indien satsar stort på solkraft

1058

För att sänka elkostnaderna har elva indiska järnvägsstationer beslutat sig för att installera solpaneler. Dessutom kommer indiska elbolaget UPPCL installera solfångare i avlägsna och svårtillgängliga områden i Indien.

Viktiga järnvägsnav som Palakkad och Thiruananthapuram ingår i gruppen stationer som kommer kunna dra nytta av solenergin. Installationen av solpaneler är ett första steg för indiska järnvägen.  Nästa steg kommer troligtvis handla om bygget av ett solenergitåg med solpaneler på taket spekulerar The Times of India.

– För järnvägarna är det en verklig win-win-situation, säger G Suryanarayana, elingenjör i indiska järnvägsbolagets underhållsavdelning i staden Palakkad.

Solenergisatsningen förväntas sänka järnvägarnas elkostnader rejält. Enligt bolaget blir minskningen mer än 50 procent jämfört med vad järnvägen betalar idag.

Installerar solfångare

Men solpaneler på järnvägsstationer är bara en del av Indiens satsning på solenergi. En del indiska byar är så avlägsna och svårtillgängliga att tillgång till elektricitet via elnätet inte varit möjlig. Tjänstemän vid UPPCL (Uttar Pradesh Power Corporation) har därför fått i uppdrag att identifiera dessa byar som ännu inte har integrerats i bolagets elnät. Förutom att installera solfångare i stor skala innebär sol-elektrifieringen att varje familj som bor i de avlägsna områdena tilldelas en solenergianläggning plus ett batteri med 300W kapacitet tillsammans med en takfläkt, fem LED-lampor och en strömplugg utan kostnad.

– Regeringens mål är att öka levnadsstandarden för befolkningen i sådana avlägsna områden som saknar infrastruktur för elektrifiering. Solkraften är en lämplig metod att överbrygga denna infrastrukturklyfta och förbättra människors levnadsstandard, säger UPPCL: s chefsingenjör PA Moga.

Enligt honom kommer solenergins införande i dessa byar leda till bättre hälsa, genom att man minskar användningen av fossila bränslen för uppvärmning, matlagning och belysning och ersätter med elektricitet.

Källa: The Times of India/energinyheter.se