”Jag är stolt över att arbeta på Ellevio”

278

Hon började som chef för program och projekt mitt under pandemin. En utmaning som har gått över förväntan. På fritiden är hon en bokmal men även en hejare på Vasaloppet där hon för några år sedan tog sig i mål på medaljtid. Möt Månadens medarbetare Johanna Walterson.

Berätta om din roll på Ellevio? 

– Jag är chef för Program och Projekt i Stockholm. Som chef för program och projekt är jag ansvarig för investeringsprojekten som drivs på både lokal- och regionnätet i Stockholm. Mina arbetsuppgifter varierar stort, det kan vara alltifrån samtal med medarbetare, strategiarbete med ledningsgruppen till dialog tillsammans med inköp kring upphandlingar och styrgruppsmöten för projekten.

Hur hamnade du på Ellevio?

– Efter att ha studerat till civilingenjör i Linköping fick jag jobb på ABB Capacitors i Ludvika och stannade där i sju år. Ganska direkt började jag jobba med projekt och ledarskap, och när vi flyttade till Uppsala blev det ett naturligt steg att fortsätta som projektchef på Vattenfall Värme. Efter ytterligare sju år kände jag att det var dags för nya utmaningar, samtidigt som jag inte ville lämna energibranschen. När tjänsten på Ellevio dök upp kändes det som att den skulle kunna passa mig och jag skickade in en ansökan.   

Vad är det bästa med ditt jobb? 

– Det är så mycket, dels tycker jag det är väldigt roligt att få jobba med människor och ledarskap, dels är det spännande att få jobba strategiskt och framåtriktat. Vart ska vi, hur kan vi utveckla verksamheten och hur skapar vi förutsättningar för projektledarna att kunna genomföra projekten på bästa sätt.

Sedan är det väldigt viktigt för mig att tro på vad mitt företag levererar. Jag känner mig stolt över att jobba på Ellevio ur flera aspekter, dels hur vi som individer är mot varandra men också hur Ellevio tar hand om sin personal samt för produkten vi levererar och den framåtlutande strategin.

Vad är det mest utmanande med ditt jobb?

– Jag har ju bara varit här i drygt ett halvår och är väldigt ödmjuk inför min roll. Elbranschen är ny för mig och det finns en hel massa saker som jag både skulle vilja och behöver fördjupa mig i för att förstå vår verksamhet bättre. Sedan har jag inte heller haft så mycket personal under mig tidigare, och där behöver jag också hitta formen för mitt ledarskap. Och mitt i allt detta ska jag lära känna kollegor, medarbetare och företag via Skype. Det är en utmaning i sig.

Hur skulle du beskriva Ellevio som arbetsplats? 

– Jag har fått ett jättebra intryck hittills. Jag upplever att det finns en möjlighet att påverka, både i smått och stort. Det finns även en öppenhet, jag har inte träffat någon som inte varit beredd att hjälpa till eller guida mig rätt när jag haft diverse funderingar.

Vad tycker du är viktigast för att just du ska trivas på jobbet? 

– Att jag arbetar med människor som jag trivs med, att jag utmanas och får vara med att leda verksamheten och att jag har en chef som jag har förtroende för. Jag tycker att alla de delarna finns på plats idag.

Hur har ni arbetat under Corona? 

– Vi har liksom alla andra grupper anpassat oss och jobbat hemifrån. Jag tycker att det har fungerat över förväntan, men längtar nu efter att få träffas fysiskt och bara stå och småprata vid kaffemaskinen.

Om du skulle rekommendera Ellevio som arbetsplats med bara tre ord? 

– Välkomnande, viktigt och roligt

Berätta vem Johanna är privat?

– Jag bor i en villa i Uppsala med min man Erik och våra tre barn. Fritiden för mig är en balans mellan barnens aktiviteter, våra individuella aktiviteter och att hinna umgås med släkt och vänner. Jag är inte tillräckligt godhjärtad förälder för att ge upp min egentid helt. Den återkommande Tjejvasan med gamla pluggkompisarna, löprundor, bokcirkel och AW med vänner på stan är ett måste för att jag ska må bra.

Det som jag fortfarande är mest stolt över är resultatet från ett av mina Vasalopp där jag tog mig i mål på medaljtid. Tveksam till att jag kommer kunna göra om det….

Till sist. Om du var energiminister vad skulle du göra då? 

– Skapa förutsättningar och fatta de beslut som krävs för att vi ska nå klimatmålen.

FAKTA

Namn: Johanna Walterson

Ålder: 40 år

Yrke: Chef Program och Projekt, Stockholm

Bor: Uppsala