”Jag skulle satsa pengar och forskning på utveckling av vågenergi”

850
– Det absolut bästa med arbetet är känslan av att veta att det dagliga arbete jag gör är viktigt på riktigt för alla våra kunder, säger Philip Filo. Foto: Jonatan Björck

Månadens Ellevio-medarbetare i september är driftledningsingenjör Philip Filo, 24 år, från Karlstad. Om någon entreprenör i Stockholm behöver stänga av nätet för underhåll, om- eller nybyggnation, är det Philip och hans kollegor som ser till att det blir gjort på ett tryggt och säkert sätt.

Hej Philip, berätta om din roll på Ellevio?

– Jag är driftledningsingenjör vilket i mitt fall innebär att jag tillsammans med mina kollegor hanterar det lokala elnätet i Stockholm. Rent konkret innebär det att vi hanterar önskemål och förfrågningar från entreprenörer om avbrott i nätet. Det kan exempelvis gälla när ett nytt projekt med att bygga om i nätet ska dra igång eller när underhåll behöver göras. När entreprenören, det vill säga någon av de underleverantörer som Ellevio arbetar med, hör av sig om att ett arbete behöver utföras, upprättar jag en så kallad driftorder. Den visar hur elnätet ska kopplas för att arbetet ska kunna utföras på ett säkert sätt.

Hur kom det sig att du hamnade här?

– Under min utbildning hade jag hört att Ellevio var ett ledande bolag inom energisektorn och att de dessutom hade planer på att växa och utöka sitt nätområde. Eftersom jag ständigt strävar efter utveckling, att växa och röra mig framåt inom det jag gör, tyckte jag att det lät som en spännande arbetsplats. Jag ville ha ett roligt arbete med meningsfulla arbetsuppgifter så när Ellevio utökade sin verksamhet runt om i landet var det naturligt för mig att söka mig hit.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det absolut bästa med arbetet är känslan av att veta att det dagliga arbete jag gör är viktigt på riktigt för alla våra kunder, alla måste ju ha en trygg och säker tillgång till el. Att få vara en del av någonting som påverkar så många människor i landet och dessutom har ett tydligt syfte känns både meningsfullt och värdefullt för mig personligen. Sedan har jag ju också väldigt kul med mina kollegor och arbetskamrater. Jag är glad varje gång jag går till jobbet.

Vilken är den konstigaste fråga/arbetsuppgift du någonsin har fått?

– Det måste vara kunden vars anläggning skulle ha ett strömavbrott på 30 sekunder. Trots att det bara rörde sig om en halv minut ville kunden att vi skulle ansluta reservkraft till anläggningen under den korta tiden, men det sa vi nej till.

Om du var energiminister för en dag – vad skulle du göra då?

– Vågenergi tycker jag låter spännande. Området får sällan stora rubriker, men verkar vara en god kandidat till grön el eftersom man verkligen använder sig av naturens krafter. Jag hade satsat pengar på forskning och utveckling för att hitta de bästa lösningarna på detta.

Namn: Philip Filo
Ålder: 24 år
Yrke: Driftledningsingenjör på Ellevio
Bor: Karlstad