”Jag skulle vilja locka fler kvinnor till energibranschen”

1206
Sanaz Lavasani, projektledare på Ellevio.

Månadens medarbetare Sanaz Lavasani är projektledare på Ellevio. Hon har en spännande bakgrund med studier i elektroteknik från universitetet i Iran. Sanaz älskar sitt yrke och vill inspirera fler kvinnor till energisektorn.

Hej Sanaz, berätta mer om din roll på Ellevio.

– Jag jobbar som projektledare på avdelningen regionnät med Stockholms Ström-projektet. Som projektledare tar jag hand om projekten från tidigt skede med förstudie, tillståndshantering, projektering, upphandling, utförande och till slut själva driftsättningen. Vanligtvis har jag 4-5 projekt som pågår parallellt fast i olika faser.

Hur kom det sig att du hamnade här?

– Intresse för teknik och bygg kommer från min pappa som är arkitekt och jobbade med flera bygg- och infrastrukturprojekt. Dessutom hade han många byggprojekt hemma.

Jag fick min högskoleexamen i Elektroteknik i Iran år 2004 och började min yrkeskarriär som elkonstruktör med inomhuskraftförsörjning på ett konsultbolag.

– När jag kom till Sverige 2007 fortsatte jag med det och uppgraderade till utomhuskraftförsörjning för Ellevios lokalnät och regionnät. Jag blev anställd på Ellevio 2015 som projektledare på Regionnät Stockholm. Det kändes och känns fortfarande som jag hamnade helt rätt!

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det är väldigt givande att ta hand om projekten från början när projektet föds, till slutet när det är färdigt och är en del av elnätet. Man får träffa och samarbeta med många olika människor, kollegor på andra avdelningar, konsulter från diverse konsultbolag, jurister, entreprenörer, leverantörer, myndigheter, andra ledningsägare, andra intressenter och inte minst kunder som man kommer i kontakt med. Så man måste vara väldigt social och det gillar jag. På själva regionnätet arbetar vi med stora projekt som tar ett eller flera år. Variationen gör att man har roligt på jobbet nästan varje dag, för det händer något hela tiden.

Vad är det mest utmanande med ditt jobb?

– Mina projekt är en del av Stockholm Ström. Tillsammans med andra aktörer måste vi följa vårt nätägaravtal och ibland tajta tidsplaner. Det är en utmaning, men samtidigt jätteroligt att kunna vara med och bidra till utvecklingen av samhället som jag själv bor i. Det här programmet säkerställer Stockholms elförsörjning fram till år 2030.

Vilken är den konstigaste fråga du någonsin har fått i ditt yrke?

– Den senaste var på en informationsträff inför byggstart när en av de närboende undrade hur Ellevio gräver ner luftledningen?!

Om du var energiminister för en dag – vad skulle du göra då?

– Jag skulle jobba på jämställdheten inom energibranschen.  Jag skulle locka fler kvinnor till branschen i alla positioner och hjälpa dem som redan är här att synas ännu mer.

Namn: Sanaz Lavasani
Ålder: 36 år
Bor: Tyresö, Stockholm
Yrke: Projektledare