Japan satsar på solvägar och el-genererande golv till OS

456
Lagom till de Olympiska spelen i Tokyo, är det tänkt att många fler vägar i den japanska huvudstaden ska bli energiinsamlare.

När OS går av stapeln i Japan om två år ska Tokyos miljörykte bättras på. Färdiga solvägar och el-golv är exempel som ska bidra till detta. För Japan har ett miljömål – år 2030 ska förnybar energi stå för 30 procent av Tokyos behov.

Japan har efter katastrofen i Fukushima ett känsligt energiproblem. Tsunamin med den efterföljande härdsmältan har inneburit att kärnkraftverken satts i träda – och till stor del ersatts med energi från fossila bränslen. Därför är alla alternativ med förnybar energi av stort intresse.

Om två år, lagom till de Olympiska spelen i Tokyo, är det tänkt att många fler vägar i den japanska huvudstaden ska bli energiinsamlare. Solvägar har visserligen funnits med ett tag och i bland annat Kina håller man på att bygga en solmotorväg. Men även om solvägar är ett smart sätt att använda utrymme – finns det en hel del kritik. Mycket handlar om att solcellerna är ineffektiva jämfört med vanliga solpaneler samt att de är dyra. Men solvägsutbyggnaden ligger i linje med vad Tokyos styrande vill: nämligen att positionera sig som en eko- och teknikstad.

El-genererande golv

Målet är att Tokyo redan 2030 ska få nära en tredjedel av sin energi från förnybart håll – det kan jämföras med att man 2016 fick 12 procent.

Men solvägar är inte den enda energialstrande tekniken man vill utveckla. De styrande i staden har även planer på att introducera el-genererande golv. Dessa golv är tillverkade i ett specifikt material som genererar en liten elektrisk spänning när de utsätts för tryck.

Enligt Soundpower Corporation, företaget bakom tekniken, kan en 60-kilosperson gående i normal takt generera tillräckligt för att försörja en liten LED-skärm. Applicerat kan tekniken alstra tillräckligt med energi för att exempelvis lysa upp en gångväg på natten.

Källa: Nyteknik.se