Joel hittar rätt bland siffror och snår

301

Han hittar lika bra bland siffror och diagram som bland skogar och snår, för i sitt yrke måste han ständigt tänka på vad som är den bästa vägen. En egenskap han har nytta av även på fritiden. Möt Månadens medarbetare, analytikern och orienteraren Joel Lännevall. 

Berätta om din roll på Ellevio?

– Jag jobbar som analytiker på anslutningsavdelningen. Mina arbetsuppgifter är att ta fram skräddarsydda analys- och uppföljningsrapporter med data från olika datakällor. Det är rapporter som används i utvecklingsprojekt, att förbättra verksamhetsuppföljningen eller av mig i analyssyfte. Jag ansvarar också för enhetens månadsrapportering av KPI:er. Det innebär att se till att rapporterna hålls uppdaterade, sammanställa och presentera resultatet och om det behövs även analysera avvikelser och förväntningar framåt.

Hur hamnade du på Ellevio?

– Under mina studier till civilingenjör vid Uppsala Universitet var kurserna inom elnät några av de mest intressanta vilket fick mig intresserad av elbranschen. Jag hade även hört gott om Ellevio från personer som jobbade där och sökte därför efter studierna en tjänst som anslutningsingenjör. Jag har nu jobbat på Ellevio i över 4 år.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Variationen. Varje rapport eller analysstudie är unik och kräver att man hela tiden måste fundera över bästa väg framåt. Vilka datakällor och tabeller ska användas? Hur ska de kombineras och sedan analyseras och presenteras? Det är frågor man hela tiden måste ställa sig. Vilket är både utmanande och kul!

Sen vill jag såklart lyfta kollegorna på anslutning som verkligen gör det kul att gå till jobbet.

Vad är det mest utmanande med ditt jobb?

– Att säkerställa att jag använder korrekt data och att ingen väsentlig information missas. Datakvaliteten är tyvärr inte alltid den bästa och mycket tid går åt till att säkerhetsställa att rapporterna blir så tillförlitliga som möjligt.

Hur skulle du beskriva Ellevio som arbetsplats med tre ord?

– Utvecklande, gemenskap, flexibelt.

Vad är viktigast för att du ska trivas på jobbet?

– Att ha en flexibilitet i arbetstider, att jobbet känns utvecklande och att det såklart finns en god stämning bland kollegorna

Berätta vem Joel är privat?

– Jag har ett stort idrottsintresse och gillar det mesta med idrott, att träna, tävla, titta och arrangera. Har även testat på ett antal sporter men just nu är det orientering (och skidor på vintern) som jag aktivt utövar. Jag är infödd i en orienteringsfamilj, så det har jag sysslat med hela livet. Innan Corona brukade jag köra två tävlingar i veckan.

Annars så hänger jag och min sambo Elvira mycket i Norrtäljetrakten som vi båda kommer ifrån. Jag är uppvuxen på en bondgård utanför Norrtälje och där finns det alltid saker att hjälpa till med. Jag är också en hejare på att fritera pommes samt har en mycket hemlig pommessås jag aldrig kommer att avslöja.

Till sist. Om du var energiminister – vad skulle du göra då?

– Jag skulle jobba för att öka förståelsen för komplexiteten i energisystemet, både vad gäller teknik, miljö och samhälle. Samtliga energislag kommer med för- och nackdelar och jag tror inte att det finns några energislag och tekniker som enkom kan lösa energiomställningen för Sverige. Vi måste hitta en så optimal kombinationslösning som möjligt.

Fakta

Namn: Joel Lännevall

Ålder: 33

Yrke: Analytiker

Bor: Solna