Kina producerar mest solenergi i världen

7299
Världens första solcellsansläggning i form av en panda i Datong, Shanxi Province i Kina. Foto: EPA/HOW HWEE YOUNG

Kina har satsat stort på att utveckla sina förnybara energikällor. Landet är inte bara största producent av vindkraft i världen – Kina är även ledande producent av solenergi.

Kina är den klart största producenten av solenergi i världen. Enligt svenska Yle hade anläggningarna år 2016 en sammanlagd kapacitet på nästan 80 gigawatt. Som en jämförelse fanns det vid årsskiftet 2016/2017 solceller som kunde producera cirka 193 MW installerade i Sverige. Det vill säga endast 2,4 promille av Kinas produktion.

I Kina tillverkas det också betydligt fler solpaneler än i något annat land.
– Det vi alla hoppades på för 20 år sedan när idén om billig solenergi bara var en dröm var att någon skulle starta produktionen och utvecklingen på industriell nivå och sänka kostnaderna. Det är precis vad som hänt i Kina, säger Charles Donovan på Imperial College Business School, enligt Energinyheter.se.

Allt fler kommuner och landskap i Kina vill vara värd för de största solenergianläggningarna i världen och därför konstrueras imponerande anläggningar på löpande band – även i avlägsna delar av landet. Den största solenergianläggningen är belägen på den tibetanska högplatån i det västliga landskapet Qinghai. Svenska Yle skriver att den är så stor att den måste fotograferas från rymden för att alla fyra miljoner solpanelerna ska rymmas på bilden.

I det västliga landskapet Ningxia uppförs i detta nu en ännu större anläggning. Den ska bestå av sex miljoner solpaneler som kan förse ungefär 300 000 hushåll med elektricitet.

Flytande solanläggning

I Kina finns också världens största flytande solanläggning. Den är belägen i Huainan, Anhui-provinsen och är byggd över en gammal kolgruva som under åren fyllts med regnvatten.

Sungrow heter det kinesiska företag som har utvecklat solanläggningen. Företaget övervakar systemets automatiska spänning, solcellernas kraftgenerering och säkerställer rätt fuktighet.

Att rengöra solpanelerna brukar vara ett omfattande jobb för de anställda, men det faktum att det finns stora mängder vatten i närheten underlättar denna uppgift avsevärt.

Trots Kinas imponerande framsteg i området återstår många problem. Fortfarande omfattas cirka 66 procent av landets energiförbrukning av kol. Kinas National Energy Administration har förklarat att myndighetens främsta mål är att förändra detta tillstånd före 2050, inte minst på grund av den extrema luftföroreningen i landet. Det varnas också för att Kina i framtiden belastas av ohållbara mängder använda solpaneler som kan innehålla ämnen skadliga för miljön.

Källa: Svenska.yle.fi, Energinyheter.se och Energimyndigheten