Klimatsmart skola nominerad till ”Årets Bygge 2019”

1122
– Vi är otroligt stolta över att ha byggt ett av de projekt som har blivit nominerat till ”Årets bygge 2019” säger Ingrid Westman, vd på Friendly Building. Foto Mattias Hamren

Friendly Buildings projekt Skapaskolan i Huddinge har blivit nominerat till Årets Bygge 2019. Byggnaden är ett passivhus, en klimatsmart byggnadsteknik.

I passivhus är uppvärmningen är 70 procent lägre än i hus som byggts enligt Boverkets nuvarande energikrav. Förutom den låga energiförbrukningen, solceller och sedum* på taket är Skapaskolan byggt av prefabricerade element. Tekniken och produktionen gör att byggnaden inte har några synliga skarvar. Byggprocessen möjliggör på så sätt att det går att bygga med hög förtillverkningsgrad. Det blir ett kostnadseffektivt byggande som medför att man kan halvera byggtiden i jämförelse med platsbyggt, förklarar passivhusföretaget Friendly Building i ett pressmeddelande.

– Vi är otroligt stolta över att ha byggt ett av de projekt som har blivit nominerat till ”Årets bygge 2019”. Vi ser det som ett bevis på att vår strävan, att med en dåres envishet sprida fördelarna med att bygga passivhus i Sverige, har börjat ge resultat. Vi är också glada över att kunna visa att vår utvecklade teknik för att bygga med prefabricerade volymelement gör att vi kan erbjuda våra kunder en helt flexibel arkitektur. Något som inte är vanligt när det kommer till prefabricering, säger Ingrid Westman, vd på Friendly Building.

Läs också: Ökat intresse för passivhus

Formats av skolans pedagogiska filosofi

Byggindustrin sammanfattar projektet i sin nominering så här:
”I en sänka mellan två skogsbackar i Huddinge söder om Stockholm ligger Skapaskolans nya byggnad. Den har formats av skolans pedagogiska filosofi och är något så ovanligt som ett passivhus byggt av volymelement. Projektet nomineras nu till Årets Bygge 2019.”

Läs också: Anders i Dalarna byggde energisnålt hus

Du kan läsa hela nomineringsartikeln ”Visionär skola utan klassrum och korridorer” och se filmreportaget via följande länk. Vill du se mer av Skapaskolans interiör kan du se det här.

* Sedum är ett mycket tåligt växtsläkte som tillhör familjen fetbladsväxter. Tack vare dess tålighet klarar sig sedum väldigt bra i det nordiska klimatet. Genom sina köttiga blad behåller sedum vattenhalten växten behöver förklara sig. Den kan bibehålla vattnet även under långa perioder av torka. Detta gör att avrinningen från tak minskar när man skaffar sedumtak.

Fakta
  • Därför är Skapaskolan klimatsmart:
  • På taket samsas sedum och solceller, ett både estetisk och miljömässigt val.
  • Takets lutningar och husets placering mot väderstrecken är gjorda för att optimera solpanelernas effekt.
  • Skapaskolan är ett passivhus och plusenergihus.
  • Byggnaden byggs till 80 procent klart i Friendly Buildings fabrik i Polen, vilket ger klimatmässiga fördelar då en hög förtillverkningsgrad sänker energiförbrukningen under byggprocessen, minskar spillet och transporter samt ger en bättre arbetsmiljö.
Fakta

Årets Bygge
Årets Bygge är en tävling inom samhällsbyggnadssektorn och arrangeras av tidningen Byggindustrin och Business Arena med Svensk Byggtjänst som samarbetspartner.

Projekt Skapaskolan
Projektet var ett samarbete mellan Friendly Building, Street Monkey Architect och Turako Fastighetsutveckling