Klimatsmart sommarstuga i finska skärgården

5431
Nollastugan ingår i ett projekt med målet att undersöka möjligheterna kring att leva ett miljöskonsamt sommarstugeliv utan att det blir för dyrt eller svårt. Foto: The NollaCabin

På Skanslandet utanför Helsingfors står Nollastugan – en klimatsmart och utsläppsfri sommarstuga formad som ett tält men byggd i trä med solpaneler på taket. Målet med stugan är att den ska påverka sin närmiljö så lite som möjligt.

Målet med projektet är att undersöka möjligheterna kring att leva ett miljöskonsamt sommarstugeliv utan att det blir för dyrt eller svårt. Bakom initiativet står finska Neste och Nollastugan är en del av företagets hållbarhetssatsning.

Läs också: Hotellet i Norge som ger mer energi än det förbrukar

Vid framtagandet av Nollastugan var det viktigt att närmiljön skulle påverkas så lite som möjligt. Stugans tak är exempelvis täckt med reflekterande material för att smälta in i omgivningen. På andra sidan taket sitter solpaneler. Stugan är formad som en diamant med ett spetsigt tak tål snöfall, vind och kraftiga regn.

– Det var både av estetiska och ideella skäl som vi ville att den här stugan skulle göra ett så litet intryck som möjligt i naturen. Till exempel det reflekterande taket är menat att få stugan att smälta in visuellt i sin omgivning men också att hindra överloppsvärme för att samlas inomhus under sommaren, säger den finska designern Robin Falck till Hufvudstadsbladet.

Läs också: Så reser du klimatsmart på semestern

Bara 5 kvadratmeter stor

Robin Falcks intresse för friluftsvandring har inspirerat utformandet av Nollastugan. Stugan är självklart både stadigare och mer permanent än ett tält men det finns ändå en likhet. Känslan av att kunna packa ihop och flytta sitt liv och lämna naturen orörd som man aldrig varit där.

Stugan är sparsamt men funktionellt inredd. En inredningsdetalj som lånats från segelbåtar är att spisen även fungerar som värmeelement. Ytan på endast 5 kvadratmeter känns större tack vare en generös takhöjd och stora panoramafönster.

Den är konstruerad av färdigformade element och dess storlek och form möjliggör att kan stugan enkelt kan sättas ihop av ett par, tre personer. Stugan går att bygga i större versioner men det finns flera poänger med en liten storlek.

– Det här gör att den också fungerar som ett fint komplement till existerande hus, som lekstuga eller gästhus, och att man kan bygga den också på sådana tomter där det inte går att få fler bygglov, säger Robin Falck.

Här hittar du mer information om Nollastugan, som även går att hyra via Airbnb.

Källa: Hufvudstadsbladet