Klimatsmarta elbilen – kupéfilter av mossa och solpaneler

512
Sions solceller kommer att ge en räckvidd på upp till 34 kilometer om dagen om det inte räcker har bilen ett batteri som klarar av att leverera ytterligare 20 mil. Sion har fått ytterligare en udda finess. Kupéfiltret är klimatsmart och består av bland annat mossa. Foto: Sono Motors.

Nu kommer elbilen som laddas med solenergi att börja massproduceras. Men från början var det få tillverkare som tog tekniken på allvar.

Tyska Sono Motors visade för tre år sedan upp ett koncept med en elbil som helt och hållet gick att ladda med solenergi. Bilen var udda på det sätt att den var täckt av 7,5 kvadratmeter solpaneler och flera tillverkare avfärdade tekniken som mer gimmick än nytta.

Det hindrade dock inte företaget från att arbeta vidare. Målet var att få in minst 5 000 förbeställningar för att få tillräckligt på fötterna för att ge sig på en serieproduktion. I fjol nådde man målet och nu ska Sion börja massproduceras.

Läs också: Med elbil genom Europa – en reseberättelse

– Efter att vi avtäckte vår första prototyp sommaren 2017 har vi fortsatt att utveckla vår solenergi-integreringsteknik som vi arbetat med sedan 2016. Produktionsbilen kommer att ha fullt integrerade solceller som är inbäddade i skyddande polymer, som även bidrar till fordonets estetik tack vare optimerad färgmatchning, säger utvecklingschefen Mathieu Baudrit, i ett pressmeddelande.

Udda kupéfilter

Sions solceller kommer att ge en räckvidd på upp till 34 kilometer om dagen och skulle inte det räcka har bilen ett batteri som klarar av att leverera ytterligare 20 mil.
Som om inte sol-laddning är exotiskt nog så har Sion fått ytterligare en udda finess. Kupéfiltret är klimatsmart och består av bland annat mossa.

Företaget säger att de kommer leverera en klimatpositiv elbil, detta bland annat genom att den kan agera extern solcell åt andra bilar eller byggnader.
Exakt när de första sol-elbilarna ska börja levereras har ännu inte kommunicerats.

Läs också: Nytt test – Elbilen bästa klimatalternativet för familjen

Fakta: det här är Sion.

Batterikapacitet: 35 kWh
Räckvidd: 255 km (WLTP)
Räckvidd på sol: upp till 34 km per dag
Laddning: 30 min (50 kW snabbladdning), 3,5 h (11kW), 13 h (3,7 kW)
Maxhastighet: 140 km/h

Källa: Ny Teknik