”Kombinationen av teknik och kommunikation passar mig perfekt!”

726
Alice Ekstrand, anslutningsingenjör, Ellevio. Foto: privat.

Månadens Ellevio-medarbetare i maj är anslutningsingenjör Alice Ekstrand, 25. Om någon behöver el till sin sommarstuga, vill utöka sin befintliga elanslutning eller är intresserad av att mata ut överskottet av sin solel på nätet är det Alice och hennes kollegor som ser till att det blir gjort.

Hej Alice, berätta om din roll på Ellevio?

– Jag arbetar som anslutningsingenjör och hanterar kundanslutningar – från inkommen föranmälan tills kunden är ansluten till vårt nät. Behöver man exempelvis el till sin sommarstuga eller utöka sin befintliga elanslutning är det jag och min grupp som ser till att det blir gjort. Dessutom ansvar jag för ett specialområde där jag, tillsammans med kollegor, utreder kundförfrågningar för påkoppling av mikroproduktionsanläggningar till Ellevios nät. Det vill säga solcellskunder som vill mata ut sin överskottsel på nätet. Där arbetar vi idag med en del utmaningar inom process- och kommunikation mellan kund och Ellevio. Det är kul att arbeta med förbättringar och se resultat!

Hur kom det sig att du hamnade här?

– Jag hamnade på Ellevio via en studiekamrat som tipsade om företaget efter att ha gått på lunchföreläsning om Ellevio under vår studietid. Jag sökte examensarbete på företaget där Lowina Lundström i ledningsgruppen gav mig kontakt med min blivande handledare. När examensarbetet var slutfört fick jag sommarjobb på Anslutningsavdelningen. Efter en kortare tid på Vattenfall sökte jag mig slutligen tillbaka till Ellevio och jag har trivts väldigt bra från dag ett.

Vad är det bästa/mest utmanande/roligaste med ditt jobb?

– Det bästa med mitt jobb är variationen av olika arbetsuppgifter och att få jobba med konkreta uppdrag. Varje ärende är unikt samtidigt som jag har kontakt med många olika personer både internt och externt. Kombinationen av teknik och kommunikation med andra människor passar mig perfekt. Dessutom är det väldigt givande och roligt att jobba med förbättringsförslag på Ellevio då vi som företag är förändringsbenägna och mottar förslag med en öppen famn.

Vilken är den konstigaste fråga/arbetsuppgift du någonsin har fått?

– Den konstigaste arbetsuppgift jag fått är att agera psykolog i en tvist mellan en mor och son gällande en elnätsanslutning. D där fick jag dem att börja kommunicera med varandra.

Om du var energiminister för en dag – vad skulle du göra då?

– Om jag var energiminister för en dag skulle jag lägga all min energi på att fördela mer skattepengar till forskning på kärnkraftsavfall. Mer specifikt hur vi kan utnyttja de radioaktiva resurser som redan ligger i förvar i marken och utnyttja dessa som en energikälla. Då kan halveringstiden förkortas betydligt och radioaktiviteten minska.

Namn: Alice Ekstrand
Ålder: 25 år
Yrke: Anslutningsingenjör på Ellevio
Bor: Stockholm