Kungsbacka kommun testar elbilar som energilager

702
Kungsbacka kommun är först ut i Sverige med att testa V2G-tekniken. I det första skedet sätts tio laddstolpar med V2G-teknik upp utanför kommunhuset. Foto: Thomas Johansson, TT.

Som första kommun i Sverige testar Kungsbacka så kallad ”vehicle to grid”-teknik. Det innebär att elbilar ska dela med sig av sin energireserv till kommunens verksamheter.

Visste du att eldrivna bilar kan fungera som kraftreserv för att lagra energi? Tekniken kallas V2G, vilket är kort för ”vehicle to grid” eller på svenska ”från fordon till elnät”. V2G-enheterna fungerar som en slags snabbladdare som både kan ladda elbilar och föra tillbaka den energi som lagrats i bilbatterierna till elnätet.

Kungsbacka kommun är först ut i Sverige med att testa tekniken. I det första skedet sätts tio laddstolpar med V2G-teknik upp utanför kommunhuset. Med hjälp av dessa laddare ska ett antal elbilar dela med sig av sin energireserv till kommunens verksamheter. I ett längre perspektiv kan tekniken också nyttjas för att stabilisera elnätet, vilket ger lägre elkostnader för kommunen.

Batterireserv

– De bilar vi har i kommunens fordonsflotta är en outnyttjad batterireserv, säger Christer Lindström, fordonsansvarig, Kungsbacka kommun.

Tekniken fungerar så att när en elbil parkeras vid en laddstolpe på kvällen får styrsystemet en instruktion om när bilen kommer att hämtas. Det kan exempelvis vara klockan nio nästföljande morgon för en körning på 30 mil. Styrenheten ser till att bilen är laddad då men fram till dess äger systemet energin.

– När många kommer till jobbet mellan sju och åtta på morgonen och startar grejer går det åt väldigt mycket ström. Då kan man låna ström från bilen för att skära av den toppen i förbrukningen.

Christer hoppas att varje elbil ska kunna spara in cirka 10 000 kronor per år i elkostnad. På sikt hoppas man också att energi från solcellsparker ska kunna lagras i elbilars batterier.

– Vi är glada och stolta att vara den första kommunen i Sverige som integrerar och etablerar V2G-enheter. Kungsbacka är en av de solcellstätaste kommunerna i Sverige. Vi ser i förlängningen stora möjligheter att kunna lagra elen från våra solcellsanläggningar i bilar och batterilager, avslutar Christer Lindström.

Källa: TT, svt.se/nyheter samt Kungsbacka kommun