Kungsbacka kommun – vinnare av Laddguldet

250
Kungsbacka har som mål att bli en av de främsta kommunerna inom miljö- och klimatfrågor. För att minska på koldioxidutsläppen har exempelvis kommunens egen fordonsflotta gått från 0 till 150 elfordon de senaste åren. På bilden ser vi vinnaren Christer Lindström, Kungsbacka kommuns fordonsansvarige tillsamman med Alexandra Österplan, Nissan. Foto: Josef Ingmår.

När förstapriset i tävlingen Laddguldet 2019 delades ut stod Kungsbacka som vinnare. Kungsbacka kommun har det senaste året varit bäst i landet på att driva på omställningen till laddbara fordon.

Laddguldet instiftades år 2017 med syftet att uppmärksamma kommuner och företag som driver utvecklingen mot en eldriven transportsektor framåt. Förutom ett kommunpris delas ytterligare ett pris ut till företag som gjort liknande insatser.

Läs också: Elbilar för rookies – 10 frågor och svar

Att det var Kungsbacka kommun som vann årets upplaga av Laddguldet motiverade juryn så här: ”Kungsbacka har genomfört en samlad satsning på sol, laddinfrastruktur samt laddbara bilar och ett fokus på nydanande lösningar som V2G-tekniken”.

Läs också: Med elbil genom Europa – en reseberättelse

Satsar på miljö- och klimatfrågor

Kungsbacka har som mål att bli en av de främsta kommunerna inom miljö- och klimatfrågor. För att minska på koldioxidutsläppen har exempelvis kommunens egen fordonsflotta gått från 0 till 150 elfordon de senaste åren. Kommunen har dessutom 250 laddplatser i drift. 50 av dessa är publika och under året planeras ytterligare 40 laddplatser vara i drift.

– Det är hedrande och så klart mycket glädjande att vårt arbete med att ställa om till en fossilfri fordonsflotta uppmärksammas, säger Christer Lindström, kommunens fordonsansvarige, i ett pressmeddelande.

På andra och tredje plats i tävlingen kom Eskilstuna och Torsby kommun.

Källa: Fortum och Kungsbacka kommun

Läs också: Nytt test – Elbilen bästa klimatalternativet för familjen