Ladda batterierna på lunchen

1401
Ljusterapi lär stärka immunförsvaret och motverka depression. Vi blir pigga, får mer lust, ork och glädje. Foto: privat.

Dagarna blir allt mörkare och helt plötsligt har allt dagsljus nästan försvunnit. Då kan det vore skönt att tanka lite solljus. Ellevio-redaktionen beslöt sig för att testa en ljusbehandling på lunchen. Blev vi piggare?

Det är en grå regnig och blåsig novemberdag i Stockholm city. Folk rusar förbi, tittar ner i marken för att skydda ansiktet från regnets piskande droppar. Men på Centralbadets lunchrestaurang Ecobaren skiner solen – alltid. Eller rättare sagt det är inte solen som skiner utan restaurangens ljusterapilampor. Hit kommer alla möjliga slags gäster men en sak har de gemensamt. De längtar allihopa efter lite dagsljus. Och det får de i form av sex stycken ljusterapilampor inomhus och tre utomhus.

Lamporna som vi har inomhus är UV-lampor. De är högt filtrerade så att mycket av de skadliga UV- strålarna är bortfiltrerade, förklarar Therese Nilsson, kommunikatör på Centralbadet.

Solsimulator

Det var år 2011 som Ecobaren öppnade.
– Man såg ett behov av att kunna erbjuda gästerna lite dagsljus eftersom vi har så mörkt här i norden kring den här årstiden, säger Madde Ljungberg och berättar att man har en hel del stammisar som kommer för att ”fylla på” med solljus.

Ecobarens ljusterapilampor bygger på en speciell solsimulator som följer solens hela spektrum och ger både ljus och skön värme. Systemet styrs av ett datorprogram, likt ett artificiellt ozonskikt som kontrollerar solljuset inom säkra gränser. På hemsidan kan man även läsa att solvärmen från ljusterapin sägs vidga blodkärlen, stimulerarblodcirkulationen, minska stelhet, muskelvärk, ledbesvär, reumatism samt öka ämnesomsättningen och tänjbarheten i leder. Den sägs även påverka tallkottskörteln att blockera melatoninet (kroppens sömnhormon) så att vi blir pigga, får mer lust, ork och glädje. Ljusterapin lär också stärka immunförsvaret och motverka depression.

Olika skolor

Om man googlar på ljusterapi upptäcker man ganska snart att det finns en mängd åsikter och flera olika skolor huruvida det hjälper på riktigt eller handlar om en placeboeffekt.

Thorbjörn Laike, professor i miljöpsykologi vid Lunds Universitet tror att lite dagsljus absolut kan pigga upp.
– Däremot bör man inte blanda ihop det med medicinsk ljusterapi som vänder sig till de som lider av depressioner påverkade av mörker. Dessa ljusterapisessioner måste ske under överinseende av medicinsk utbildad personal, betonar Thorbjörn Laike.

Blev vi piggare?

Lunchrestaurangen blir snabbt full med gäster. Vi beställer mat och glömmer ganska snart bort ljuset som vi från en början upplevde som lite bländande. Däremot känner vi av värmen, men det är bara skönt en sådan ruggig dag som denna.

Men blev vi piggare? Svaret på den frågan är ja, faktiskt känns det så…. men om det beror på ljuset, den raska blöta och friska promenaden tillbaka till kontoret eller den stora kopp kaffe vi avslutade lunchen med, kan vi tyvärr inte svara på. Men vi konstaterar att det var en lysande lunch.

LÄS OCKSÅ:

Rätt belysning i varje rum
Så viktig är belysningen för din hälsa
Ljusforskarens 7 tips, så blir du piggare i mörkret