Lägre utsläpp med elbil – trots ”smutsig” produktion

3033
Elbilar i Europa släpper i genomsnitt ut nästan tre gånger mindre koldioxid än motsvarande bensin- och dieselbilar, enligt ny rapport.

Vad är egentligen bäst för klimatet beräknat på fordonets hela livscykel – elbil, bensin- eller dieselbil?

Frågan har debatterats sedan elbilen blev vanlig på marknaden. Och det är framför allt elbilens batteri som anses vara miljöboven i sammanhanget. Nu har en ny rapport kommit fram till hur det egentligen ligger till.

I takt med att elbilens batterier blir billigare att framställa, blir också själva fordonen mer överkomliga att köpa. Från att ha varit en högprisprodukt, kommer det nu allt fler rena elbilar i de lägre prissegmenten vilket gör investeringen bra för den egna plånboken.

Men så var det ju det här med batterierna… är de bra för miljön egentligen?

Läs mer: Elbilar för rookies – 10 frågor och svar

Nu har tankesmedjan Transport & Environment i Bryssel publicerat en ny rapport med uträkningar som baseras på de allra senaste uppgifterna i olika vetenskapliga studier. I sina beräkningar har de tagit hänsyn till alla möjliga kriterier, såsom mängden koldioxid som släpps ut när el produceras eller bränsle förbränns, samt kolpåverkan av resursutvinning för batterier eller för att bygga ett kraftverk.

Lägre utsläpp trots ”smutsig” produktion

Resultatet: elbilar i Europa släpper i genomsnitt ut nästan tre gånger mindre koldioxid än motsvarande bensin- och dieselbilar. Och detta gäller även i uträkningens värsta fall-scenario.

Läs mer: Så fungerar hemmaladdning med laddbox

Här har tankesmedjan räknat på en elbil med ett batteri producerat i Kina och som körs i Polen med el baserad på kolkraft. Trots detta släpper elbilen ut 22 procent mindre koldioxid än diesel och 28 procent mindre koldioxid än bensin. Enligt deras uträkningar är det bästa scenariot en elbil med ett batteri som produceras i Sverige och som körs i Sverige – den släpper ut 80 procent mindre koldioxid än diesel och 81 procent mindre koldioxid än bensin.

Jämför själv med verktyg online

Vid sidan av själva rapporten finns också ett onlineverktyg där vem som helst kan gå in och jämföra olika bilmodeller och länder. Enligt senaste forskning visar onlineverktyget att en genomsnittlig elbil i EU redan idag är nära tre gånger bättre än en motsvarande konventionell bil. Samtidigt kommer eldrivna bilar enligt rapporten ytterligare minska koldioxidutsläppen i takt med att EU övergår till mer förnybara energikällor.

Källa: Vi bilägare