Låt julen stråla med återanvänt och LED

2687
Designern, konstnären och programledaren Maria Westerberg.

Designern, konstnären och programledaren Maria Westerberg har alltid varit intresserad av återbruk. Här visar hon hur du med hjälp av det du har hemma och LED skapar en hållbar och strålande jul.

Om du tycker att du känner igen Maria så är det inte konstigt. Hon har synts i tv-rutan, först som programledare i barnprogrammet Junk där hon inspirerade barn till att skapa nya saker av ”färdiglekta” leksaker. Några år senare kom programmet Junkplaneten där hon fortsatte att skapa nya prylar med hjälp av skrot och gamla leksaker. Men Maria är inte bara programledare, inredare, designer och hållbarhetsexpert utan även konstnär med utbildning från Konstfack. Det var när hon sökte in dit som intresset för återvinning tog fart.

– Jag har alltid fascinerats av gamla saker, jag älskar att gå på loppisar och fundera på vilka spännande historier som ligger bakom varje föremål.

Och på tal om historier har hon även vunnit det prestigefulla priset ”Green Furniture Award” med fåtöljen ”The t-shirt Chair”. Det var en stol som hon skapade av en stålram och 40 gamla t-shirts som hennes vänner hade skänkt och berättat sin egen historia kring.

– Jag brukar säga att det blev en stol gjord av människors minnen. Det är det som är så häftigt med att återanvända gamla saker.

Kläder med LED

LED-ljus är något som Maria har använt sig mycket av, bland annat i klänningar som hon skapat till olika galor och fester, till exempel Kristallengalan. Det är inte för inte som Maria har kallats för ”The queen of Remake.”

– Jag brukar använda mig av väldigt tunna slingor så att man knappt ser tråden. Det är bara lamporna som glittrar och ger en spännande effekt åt plaggen.

Men det är inte bara på klänningar Maria använder sig av LED-ljus.

– På julen brukar jag piffa upp jultröjor med LED-slingor, men egentligen kan man ta vilka plagg som helst som man redan har hemma eller köper second-hand.

Dekorera med LED

Även saker och möbler som Maria har hemma brukar få ett lyft med hjälp av LED. Hon brukar dekorera sina speglar med hjälp av vackra LED-slingor, även gardinstängerna, garderoberna och krukorna med julblommorna piffas upp med extra ljus. Och så klart pepparkakshuset. Där låter hon sin kreativitet flöda ordentligt.

– Jag tycker att det är trist att utbudet av mallar till pepparkakshus i butik är samma år efter år. Här brukar jag glömma allt vad klassiskt pepparkakshus heter och släpper loss helt. Mina barn älskar det. I år tänkte jag göra en orientalisk variant, ett slags Tusen och en Natt-pepparkakshus som jag dekorerar med LED-ljus för att skapa den rätta myskänslan.

Marias lysande krans och tröja:

Året-runt-krans

– Den här kransen är perfekt att återanvända till olika årstider och högtider. Stommen och ljusslingan är densamma och du byter bara ut dekorationerna beroende på årstid. När julen är över tar du lätt loss kulorna och sätter i annan slags dekoration. På så sätt har du en välkomnande dörrkrans året om.

Kransen före.

Det här behöver du:

 • En gammal krans, gärna med lite bredd ca 10-15 cm och ca 40 cm i diameter. Kransen kan även vara av granris du hittat i skogen.
 • Gamla julgranskulor i olika storlekar och färger. Jag använde ca 25 stycken. Olika typer av kulor gör kransen mer levande.
 • Glittriga piprensare.
 • Fina godispapper, pärlor, eller annat som du till exempel hittar i skogen. Egentligen kan du använda allt som inte väger för mycket och som går att surra fast med hjälp av piprensare.

 

Kransen efter. Så här vacker blev den! 

Så här gör du:

 1. Vira LED-belysningen runt kransen och fäst batteridosan på baksidan med hjälp av piprensare eller osynlig tejp.
 2. Ta fram julkulorna och fäst dem på kransen med piprensare som du trär genom kulornas öglor och surrar fast bak på kransen.
 3. Vill du dekorera kransen ytterligare, låt fantasin flöda. Så länge sakerna inte är för tunga och kan surras fast med piprensarna fungerar det mesta, använd exempelvis fina godispapper och pärlor. Du trär först på pärlan på piprensaren, lägger den på mitten av godispappret och ”låser fast” den på baksidan.

Se film där Maria fixar kransen:

LED-ig i jultröja

Marias vackra jul-LED-iga tröja.

Den här lysande jultröjan är superenkel att göra. Du kan ge bort den i present eller bära den själv på julafton. Den gör garanterad succé!

Tröjan före.

Det här behöver du: 

 • En jultröja, enkelfärgad eller mönstrad.
 • 1-2 väldigt tunna LED-slingor med ett så litet batteri som möjligt. Det är viktigt att slingorna är böjbara av metalltråd och att tröjan/koftan inte är för tätstickad.

 

 

Tröja efter.

Så gör du: 

 1. Trä in LED-slingans dioder genom maskorna från avigsidan och böj till dioden på framsidan så den “stannar”. Fortsätt trä in dioderna på resten av slingan. Se till att du placerar slingan där den ger mest effekt på klädesplagget.
 2. Fäst batteriet med tejp till exempel på tvättrådslappen i tröjan. Du kan också sy fast batteriet några varv med garntråd.

Obs! Glöm inte att ta ut slingan innan du tvättar tröjan.

Se film där Maria fixar jultröjan:

Nyfiken på Maria Westerberg och hennes verk?

Instagram: @mariawesterbergdesign Miss REmake

Youtube: Miss REMake