LED & burfångat – Så fixar du en hållbar kräftskiva

4880
Låt kräftskivan gå i hållbarhetens tecken – inte bara vad gäller maten – utan även dekorationen, belysningen, värmen och musiken.
Låt kräftskivan gå i hållbarhetens tecken – inte bara vad gäller maten – utan även dekorationen, belysningen, värmen och musiken.

Snart är det dags att börja planera årets kräftskiva. Låt den gå i hållbarhetens tecken – inte bara vad gäller maten – utan även dekorationen, belysningen, värmen och musiken.

Den 7 augusti är årets kräftpremiär. Ett firande som i år kanske kräver lite extra planering med tanke på Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Och när du ändå är igång att planera så skänk vår miljö en extra tanke och gör skivan så hållbar som möjligt.

Färre men värre. Satsa på kvalitet. Servera burfångade kräftor och en massa goda tillbehör.
Färre men värre. Satsa på kvalitet. Servera burfångade kräftor och en massa goda tillbehör.

Maten

Vill du vara miljömedveten väljer du helst burfångade havskräftor från Kattegatt som står med på WWFs gröna lista. Den svenska flodkräftan är en hotad art och bör undvikas. Importerade kräftor från Kina, Turkiet eller USA har tyvärr transporten på minuskontot. Det bästa hållbara tipset är att satsa på kvalitet framför kvantitet. Kanske räcker det med ett fåtal kräftor och så satsar du på en mängd goda tillbehör istället, pajer, sallader, ostar, såser, goda bröd…

LÄS ÄVEN: Så sparar du energi i köket

Värmen

Ju längre kvällen fortgår ju kyligare kan det bli. Se till att bunkra upp med filtar. Och funderar du på att skaffa någon typ av utomhusvärmare finns det en uppsjö av miljövänliga alternativ, till exempel infravärme. När du använder infravärme är det endast den träffade ytan som värms upp, inte den omgivande luften, det gör infravärmen extra energieffektiv utomhus. Och skyddar du uteplatsen mot vind blir den ännu mer effektiv i sin energiförbrukning. Infravärme bränner inte heller upp luftpartiklar och förbrukar inte syre, vilket gör den mer miljövänlig än många andra uppvärmningsalternativ.

Musiken

Musik är a och o för en lyckad kräftskiva. Ta reda på innan om det är någon av gästerna som kan spela gitarr eller sjunga. Sätt ihop en lista med visor. Allsång brukar vara populärt. Övrig musik kan du streama med hjälp av WiFi eller Bluetooth så slipper du dra kablar och krångla med sladdar. Tänk på att eventuella laddare och grenkontakter ska vara säkra och avsedda för utomhusbruk. Det bästa är att ha trådlösa högtalare som tål regn och vind.

LÄS ÄVEN: 5-tips: Så får du bästa utomhusbelysningen

Ett mysigt ljus får du med kulörta LED-lampor. Dessa är dessutom trygga att ha på bordet då de inte blir varma.
Ett mysigt ljus får du med kulörta LED-lampor. Dessa är dessutom trygga att ha på bordet då de inte blir varma.

Belysningen

Belysningen på en kräftskiva bör vara mysig. Lys upp augustikvällen med en girlang med LED-lampor som inte blir varma. Det är tryggt och smidigt eftersom du kan ha annat material nära lampan utan risk för brand. Dekorera med en LED- ljusslinga antingen med enfärgade lampor eller i olika färger, klipp ut pappersfigurer, kanske kräftor, och sätt runtom för ett mysigt sken. Det finns också LED-ljusslingor med lampor formade som kräftor. Ställ LED-blockljus längs bordet, vita eller med kräftmotiv. Vill du ha levande ljus använd då ljus som består av 100 procent stearin, de är bäst för miljön.

LÄS ÄVEN: Så fungerar LED-lampor

Dukningen

Skippa engångsartiklar. Låna av grannar, köp porslinstallrikar på loppis så kan du återanvända dem till kommande fester, eller hyr in från någon festarrangör.
Dekorera bordet med blommor. Allra bäst är att plocka blommor själv. Men vill du köpa så titta efter blommor som är miljömärkta med exempelvis Svenskt Sigill, MPS och FFP.

Källor: Världsnaturfonden, WWF Gröna Listan
Sapir.se