Marocko satsar på solenergi i Saharas öken

1118
I öknen vid Atlasbergen i Marocko ligger ett nio miljarder dollar-projekt, världens största solenergipark Ouarzazate Solar Power Station. Meningen är att parken ska förse drygt en miljon människor med el.

Ett gigantiskt ökenprojekt pågår i Saharas öken i Marocko. Det handlar om världens största solenergipark. För landet har satt ett energimål; 52 procent förnybart till år 2030.

I öknen vid Atlasbergen i Marocko ligger ett nio miljarder dollar-projekt, världens största solenergipark Ouarzazate Solar Power Station. Här finns också Afrikas största torn, 246 meter högt vars ljussken bländar på mils avstånd.

Över 7 000 stycken tolv meter höga speglar reflekterar solljuset mot tornets mitt och Noor 3 (som anläggningen också kallas för och som betyder ljus på arabiska) producerar 150 megawatt med hjälp av CSP-teknik. Det står för Concentrated Solar Power och är en metod för att både fånga in och samtidigt lagra solenergi.

Meningen är att parken ska förse drygt en miljon människor med el. Och den gigantiska solkraftsanläggningen kan även ses från rymden.

– Från att vara en liten nischmarknad i början av 2000-talet är nu solceller den snabbast växande energikällan globalt, kommenterar Björn Sandén, professor i innovation och hållbarhet vid Chalmers i Göteborg, solenergi-boomen i Svenska Dagbladet.

Läs mer: Allt du behöver veta om solceller

Andra plats på utsläppslistan

Till skillnad från många andra länder i regionen har Marocko i princip ingen produktion av fossila drivmedel; de importerar 96 procent av sin energi i form av fossila bränslen. Därtill livnär sig hälften av Marockos befolkning på jordbruk, fiske och skogsindustri, och inom alla dessa områden ser man nu negativa effekter av klimatförändringarna. Ökenspridning, erosion, minskade vattenresurser samt förorenade hav och oaser är några av Marockos många miljöproblem som också påskyndas av klimatförändringarna, skriver klimatförhandling.se

Med hjälp av stora utländska investeringar och ett styre som genomdrivit en konstitutionell reform där hållbar utveckling är inskrivet som en rättighet för alla medborgare, har nu Marocko placerat sig på andra plats efter Sverige på den internationella utsläppslistan CCPI (Climate Change Performance Index) 2019. Där det bland annat tas hänsyn till ett lands aggregerade resultat vad gäller utsläpp av växthusgaser, andelen förnybar energi, energianvändning och klimatpolitik.

Läs mer: Allt fler producerar sin egen el

Hicham Bouzekri, chef för forskning och utveckling på Moroccan Agency for Sustainable Energy, sammanfattar landets snabba utveckling inom solkraft.

– Marocko ska bli vad Saudiarabien har varit för oljan, men inom solenergi. Och vad kan då vara bättre än att satsa på storslagen termisk solkraft och en framtida export till Europa?

Läs mer: Ny solelportal från Energimyndigheten

Källa: SVD, klimatförhandling.se