Mats på Ekerö gjorde klipp på solceller

5251
foto: MeraSol AB

Mats Yman från Ekerö utanför Stockholm bestämde sig för att satsa på solceller för två år sedan. Han har inte ångrat sig en sekund.

Mats Ymans hus på Ekerö utanför Stockholm är ett skolexempel på hur det kan gå till när ett hushåll går över till solenergi och bidrar till en bättre miljö. Han är en av allt fler i Stockholmsområdet som börjat få upp ögonen för att installera egna solceller. Stockholms län placerar sig på andra plats vad gäller antalet anläggningar. Bara Västra Götaland har fler i Sverige.

Här, i den klassiska 70-talsvillan, bestämde sig Mats Yman för två år sedan för att bli en bättre miljömänniska. Innan dess värmdes huset upp med hjälp av direktverkande el.

– Jag lät installera så gott som osynliga solcellspaneler med 16 000 kilowattimmars produktion på både tak och garagetak, berättar Mats.

Med tanke på husets läge, med sol under dygnets samtliga soltimmar, kändes det självklart att satsa på solceller. Det visade sig också att både bostadshusets och garagets tak var perfekta för solceller.

– Jag investerade i 70 solcellspaneler till en sammanlagd yta av 114 kvadratmeter, och tog hjälp av Mera Sol AB med det praktiska, berättar han.

foto: privat

Det som från början mest var en önskan om att göra gott för miljön, visade sig snabbt också vara en ekonomiskt bra tanke. Som en bonus kan Mats även värma upp poolen och ladda elbilen med solelen.

Idag har han tagit miljösteget ett steg längre. Han har bytt ut alla lampor, både inomhus och utomhus mot lågenergi- och LED-belysning. Även kyl, frys och övriga vitvaror byttes mot lågenergivarianter.

– Visst kostar det en slant i inledningsskedet, det är ingen tvekan om det, även om man utnyttjar de bidrag som finns. Men, precis lika gärna som att spara pengar på banken kan man investera i solceller. Det här ökar värdet på huset, samtidigt som det kommer att spara pengar åt mig, resonerar Mats.

Han levererar även solenergi till nätet, av de 16 000 kilowattimmar som hans paneler producerade 2016 sålde han hälften.
– Värdet på de 16 000 kilowattimmarna som panelerna producerade är, baserat på de aktuella spotmarknadspriserna, 18 000 kronor. Om jag inte skulle investerat i solcellspaneler, och istället låtit motsvarande summa pengar vara kvar på banken, då ser man snabbt att det här är en bra investering.

Allt fler stockholmare vill ha solpaneler, läs mer här
Läs mer om hur du blir klimatsmart i Stockholms kommun
Läs mer om hur du blir en vinnare på solceller

Detta är Mats och hans hus

Här bor: Mats Yman, 72 år
Huset: 250 kvadratmeter byggt 1979.
Klimatsmart: Värms upp av solceller och värmepumpar. Mats har även bytt
ut fönster och dörrar till varianter av lågenergityp samt bytt fasadpanelen.

Så mycket kostade det Mats att bli mikroproducent

  • Mats kostnad för att installera solcellspanelerna landade på 300 000 kronor. Efter ROT-avdrag och avdrag för material blev nettokostnaden 280 000 kronor.
  • Under 2016 producerade han 16 000 kilowattimmar solenergi, varav 8 000 kilowattimmar levererades till nätet till ett värde av 9 000 kronor (baserat på aktuellt spotmarknadspris).