Maxa belysningen i varje rum

2614
Stämningsbelysning skapar en inbjudande känsla. Foto: Andreas Bergius

Vi tillbringar en stor del av vår tid hemma och ljuset inomhus påverkar oss mer än vi tror. Med rätt ljus på rätt plats blir hemmet både trivsamt, ombonat och funktionellt.

Ett rum som är bra belyst har tillräckligt med ljus för du ska kunna se bra, men inte så mycket att du blir bländad. I regel behövs ungefär 5–10 källor av både diffust och riktat ljus i ett rum. Det diffusa ljuset kommer ofta från lampskärmar i tyg eller papper som släpper igenom ljuset och sprider det runt om i rummet utan att skapa några tydliga skuggor. Medan riktat ljus kommer från lampor som inte släpper igenom ljus på sidorna och därmed riktar allt ljus nedåt. Det koncentrerade ljuset ger skarpa kontraster mellan ljus och skugga.

Den bästa belysningen utgår ifrån vilka behov som finns och vilka aktiviteter som sker i rummet. Det är därför bra att tänka igenom var belysningen ska sitta och vad den ska användas till.

– Belysning handlar både om funktion och om att skapa rum och atmosfär. Det handlar om att inreda sitt hem med ljus, säger Helena Holm, expert på Energimyndigheten.

Allmänbelysning är ett bra ljus när du exempelvis ska städa eller snabbt vill ha en överblick över rummet. Ofta är det en taklampa som sprider ett mjukt och klart ljus över hela rummet.Funktionsbelysning lyser upp ett begränsat område med riktat, koncentrerat ljus. Det är tillför att underlätta i dina dagliga sysslor – exempelvis en skrivbordslampa vid arbetsplatsen eller en sänglampa när du läser.

Stämningsbelysning är som namnet avslöjar, till för att skapa stämning och ge en inbjudande känsla i rummet. Du kan enkelt skapa stämning genom att placera mindrelampor runt om i rummet. Detta leder också till att kontrasterna mellan ljus och skugga minimeras – vilka annars blir väldigt skarpa med endast funktionsbelysning.

När det gäller val av lampa till din belysning är det allra bästa och energieffektiva alternativet LED-belysning. De traditionella glödlamporna har succesivt fasats ut de senaste åren och näst på tur står halogenlampor. Här kan du läsa allt om hur LED fungerar. Men hur ska man då tänka i affären när det är dags att införskaffa nya lampor? Helena Holm har svaret.

– När du ska köpa lampa så titta efter hur mycket ljus den ger, det visas på lampförpackningen som lumen (lm). 800 lumen motsvarar den gamla 60 watts glödlampan och 135 lumen motsvarar en 15 watts glödlampa.

 

Foto: Andreas Bergius

5 snabba belysningstips!
1. Med bänkbelysning under väggskåpet i köket kan du få ett bra, riktat ljus över arbetsytan. Du kan också hänga taklampor med riktat ljus över arbetsytan eller fästa väggspotlights på väggen.

2. Med en vägglampa ovanför sängen kan du läsa en bok eller snabbt tända ljuset på morgonen. Om du delar säng med någon, välj gärna en lampa med riktat ljus så att du kan rikta bort ljuset bort från den andra personen.

3. Vid arbetsplatsen är en skrivbordslampa med riktbart lamphuvud ett bra tips. Är du högerhänt ska lampan helst stå till vänster om dig – då skuggar inte handen det du sysslar med.

4. För make up-ljus i badrummet är LED-lampor med varmvit eller vit ljusfärg – upp till 4000K (Kelvin) att föredra. Reflektorlampor, LED-spotlights, fungerar fint för punktbelysning.

5. Välj varmt och mjukt ljus till vardagsrummet och många olika ljuspunkter så kan du anpassa ljuset beroende på om du ska läsa, se på tv eller umgås.

Källor: Lampguiden/Energimyndigheten, Mio.se, Ikea.se