Microsoft tecknar stort solenergiavtal i Asien

332

Microsoft lovade år 2016 att 50 procent av den energi som används i företagets datacenter ska komma från förnybara källor. Nu meddelar företaget att de kommer att nå detta mål tidigare än beräknat, tack vare ett avtal som tecknats med solenergiföretaget Sunseap i Singapore.

Sunseap är den ledande leverantören av solenergi i Singapore. I avtalet mellan Microsoft och Sunseap åtar sig Microsoft att under 20 år köpa 100 procent av den förnybara energi som solprojektet levererar till nätet. Hur stor summa Microsoft investerar i projektet avslöjas inte, men detta är enligt uppgift ”den största solenergiportföljen hittills i Singapore.”

Microsofts första rena energiavtal

Samarbetet med Sunseap är Microsofts första rena energiavtal i Asien och företagets tredje totalt. Förra året ingick Microsoft ett avtal med GE och ett med Vattenfall där Microsoft åtar sig att köpa vindenergi från parker i Irland och Nederländerna.

Microsofts datacenter i Singapore driver molntjänsten Microsoft Azure, Office 365 och andra tjänster för deras användare i Sydostasien.

– Våra molntjänster bidrar till att driva Singapores digitala omvandling, och denna överenskommelse kommer att se till att omvandlingen i allt högre grad drivs av ren energi. Vi är stolta över att arbeta med Sunseap, den ledande solleverantören i Singapore, för att stödja tillväxten av den lokala rena energiekonomin, säger Microsoft Singapore, VD, Kevin Wo i ett pressmeddelande.

Kolskatt inför år 2019

Regeringen i Singapore har också meddelat att en kolskatt kommer att införas år 2019 för att uppmuntra företag att använda förnybara energiresurser.

– Vi ser en tydlig trend där lokala och utländska företag använder upp till 100 procent förnybar energi för att driva sin affärsverksamhet och Singapore positionerar sig nu för att möta detta behov, säger Gian Yi-Hsen, verkställande direktör för Cleantech vid Singapore Economic Development Board (EDB).

Källa:  Techcrunch.com och Datacenterdynamics.com