Norge planerar för hotell som ger mer energi än det förbrukar

5848
Glaciärhotellet ”Svart” Illustration: Plompmozes.

Inom kort kommer bygget av det spektakulära glaciärhotellet ”Svart” börja i Norge. Hotellet är speciellt eftersom det kommer att ge mer energi än det förbrukar.

Hotellet som kommer få namnet ”Svart” är ett plusenergihus* som ska ligga vid foten av Svartisen i Nordland, en av Norges största glaciärer. 15 000 kvadratmeter stort med ett energibehov som beräknas bli 87 procent lägre än på vanliga hotell kan det stoltsera med. Dessutom kommer hotellet att producera mer energi än det behöver till den dagliga driften.

Arkitekterna bakom den spektakulära byggnaden är den internationellt kända arkitektfirman Snøhetta som samarbetar med Arctic Adventure of Norway, Asplan Viak och Skanska.

– Att bygga i en så unik miljö som det är på Svartisen innebär hårda krav på oss som arkitekter. Det är extremt viktigt att Svart efterlämnar ett minimalt fotavtryck i den fina nordnorska naturen. Därför har vi lagt ner mycket tid på att skapa ett energipositivt hotell, med en tillhörande skonsam drift, säger Kjetil Trædal Thorsen, grundare och partner i Snøhetta till norska Teknisk Ukeblad.

Solcellshotell

Starten av bygget beräknas sätta igång om cirka ett halvår och trots att byggnaden ligger långt norrut är planen att energin ska produceras med hjälp av solceller. Bakom beslutet finns en noggrann kartläggning av hur solljuset träffar tomten under de olika årstiderna, allt för att solcellerna ska få en så effektiv planering som möjligt. Och överskottselen som produceras av solpanelerna på sommaren kommer säljas till det lokala elnätet för att sen köpas tillbaka om vintern, när det är mörkt.

Speciell arkitektur

Huvudorsaken till hotellets cirkulära form där allt från hotellrum, restauranger och gemensamma utrymmen är strategiskt placerade är för att utnyttja solljuset på bästa möjliga sätt under dygnet och säsongerna. Taket är täckt av lokalt producerade solpaneler som är utvecklade med hjälp av vattenkraft så att klimatpåverkan blir så liten som möjlig.

Glaciärhotellet ”Svart”. Illustration: Plompmozes

Hotellet ska byggas till stor del av trä, för att minimera miljöbelastningen, och man har reducerat användningen av energikrävande material som betong och stål.

Det har också lagts stor vikt på att reducera det dagliga energibehovet när hotellet är i drift.

– Vi har reducerat uppvärmningsbehovet genom att isolera och täta bygget extremt väl samt undvikt köldbryggor mellan insida och utsida. Dessutom har vi utnyttjat den passiva solenergin genom att släppa in solvärmen i perioder av året när solvärmen behövs, berättar arkitekt Zenul Kahn från Snøhetta.

Fakta

Plusenergihus
Ett plusenergihus är ett hus om producerar mer energi än vad det gör av med. Huset innehåller flera energieffektiva komponenter och kan konstant självförsörja med energi till uppvärmning, varmvatten och hushållsel.

Snøhetta
Norskt arkitektkontor som står bakom flera internationellt uppmärksammade byggnader. Bland dem finns biblioteket i Alexandria, operahuset i Oslo, minnespaviljongen vid Ground Zero i New York och i Sverige landskapsparken kring Max IV i Lund.

 

Källa: Teknisk Ukeblad