Nu kan du färdas eldrivet på Göta kanal

798
Caspian af Vadstena heter fritidsbåten med eldrift som snart kommer att trafikera kanalen mellan Sjötorp och Söderköping. Båten har sängplatser för 10 gäster. Foto: Göta Kanal Charter

Ett av Sveriges mest besökta turistmål är Göta kanal med över tre miljoner besökare varje år. Nu lanseras ett miljövänligt och tyst alternativ för att ta sig fram på kanalen – en tolv meter lång eldriven fritidsbåt som kan hyras av allmänheten.

Caspian af Vadstena. Så heter en fritidsbåt med eldrift som snart kommer att glida fram i kanalen mellan Sjötorp och Söderköping. Bakom satsningen står Göta Kanal Charter, som nu har utökat sin flotta med den tolv meter långa och fyra meter breda elbåten. Företaget har idag ett tiotal båtar tillgängliga för uthyrning och planen är att förse samtliga med eldrift.

Caspian af Vadstena har specialbyggts för att kunna hysa den nya tekniken och fler gäster. Båtmodellen är från början en Najad Nordwest Trawler som förlängts med 1,5 meter och höjts i bak. Båten har fyra separata kabiner med sängplatser för 10 gäster. Fyra stora specialbyggda lithium-batteripaket på totalt 46 kilowatt ger båten sin kraft.

Läs också: Energisnålast på havet – en bubblare inom eldrivet
Klimatsmart sommarstuga i finska skärgården

– Vi strävar efter att ligga i framkant av utvecklingen och vill erbjuda ett helt miljövänligt alternativ för att resa på Göta kanal. Planerna på att bygga nästa båt är redan igång, säger Pontus Björsner, vd på Göta Kanal Charter och Naviga Nordica, i ett pressmeddelande.

Motorn ligger på 25 kilowatt och maxhastigheten är sju knop. (I Göta kanal får man dock färdas i högst fem knop). Drifttiden uppgår till 10 timmar vid 5 knops genomsnittshastighet. Enligt Pontus Björsner kan batterierna klara sig i 16 timmar om man håller fyra knop.

Efter en dagstur är det dags att ladda båten under några timmar. Då är det bara att välja någon av de laddstationer som har placerats ut längs med kanalen.

Målet – Sveriges mest hållbara semestermål

Båten går helt i linje med Göta kanalbolags arbete för att bli Sveriges mest hållbara semestermål.
– Vi hoppas på att få se fler eldrivna båtar framöver och jobbar hela tiden för att säkerställa att infrastrukturen är optimalt utbyggd för att underlätta omställningen, säger Roger Altsäter, vd på AB Göta kanalbolag.

Elbåten, som kan framföras utan kustskepparintyg, kommer att finnas tillgänglig för uthyrning mellan maj och september.

Källa: Göta kanalbolag/Mynewsdesk, Mariestads-Tidningen