Ny elcykel med tak, solpaneler och fyra hjul

3328
CityQ en LEV-cykel, Light Electric Vehicle Foto: CityQ

Tänk om du kunde cykla året om och alltid komma fram torr – oavsett väder. Med nya elcykeln CityQ kan du det. Morten Rynning från Norge har ägnat de senaste två och ett halvt åren åt att utveckla en elcykel med väderskydd och solpaneler.

I april 2018 gick mässan Electric Vehicles: Everything is Changing av stapeln i Berlin. Det var under denna mässa som det norska företaget CityQ lanserade sin innovativa elcykel med samma namn. Den ser ut som en korsning mellan cykel och bil men betecknas som en elcykel. CityQ har fyra hjul och plats för upp till tre personer plus bagage. Cykelns batteri har en kapacitet som nästan matchar en liten elbil. Enligt tillverkaren räcker batteriet upp till mellan 70 och 90 km och ibland även längre sträckor tack vare den inbyggda solpanelen på taket.

Morten Rynning, VD och grundare av CykelQ.
Lev året om med LEV

CityQ är en så kallad LEV, vilket står för Light Electric Vehicle.  Cykeln är framtagen med det nordiska klimatet i åtanke, där regn och frost är ett faktum under många av årets dagar. Den har ett praktiskt tak, vilket gör det möjligt för föraren att komma fram torr oavsett väder. CityQ kan också enkelt förses med dörrar om det behövs. Fordonet har säkerhetsbälten, framlyktor och reflexer så att det ska kunna synas väl i mörkret.

Med en bredd på 87 cm är CityQ inte mycket större än en scooter men eftersom den klassificeras som elcykel krävs inget körkort och det går utmärkt att köra den på cykelvägar. Cykelns maxhastighet är 25 kilometer i timmen.

Morten Rynning, företagets vd och grundare, har ägnat de senaste två och ett halvt åren åt att utveckla CityQ. Den beräknas kosta cirka 6 000 Euro och är främst tänkt att användas som en mobilitetstjänst i städer. Avtal har redan skrivits med biluthyraren Avis.

Källa: Nyteknik.se och CityQ