Ökat solcellsintresse i Gästrikland

469
Även om det gått trögt i Gävleborg har installationerna ökat i ganska snabb takt. Av landets dryga 15 000 solcellsanläggningar fanns 441 i Gävleborg förra året mot 240 året innan.

Ju längre norrut i landet man kommer ju svalare har intresset för installation av solceller varit. Men nu verkar en förändring ha skett i takt med att priserna sjunkit och folk fått bättre kännedom om solcellsbidrag.

Även om det gått trögt i Gävleborg har installationerna ökat i ganska snabb takt. Av landets dryga 15 000 solcellsanläggningar fanns 441 i Gävleborg förra året mot 240 året innan, en ökning med 84 procent, uppger branschorganisationen Svensk solenergi.

När den installerade effekten ökade med 65 procent i hela riket under 2017 ökade den med 104 procent i Gävleborg.

– Ökningen sker från en låg nivå, men vi har sett att intresset fortsätter öka. De flesta som ringer till mig för rådgivning har frågor om solceller, berättar Joakim Lindgren som är energi- och klimatrådgivare i Hofors, Ockelbo och Sandviken.

Han berättar att kommunen genomförde en informationskväll i Sandviken i april där de bjöd in solcellsföretag och föreläsare som pratade om solceller och det var fullsatt med över 200 personer i lokalen.

Läs även: Tema Solceller: Massor av matnyttig information

När folk ringer och frågar om solceller vad vill de veta då?

– Det varierar väldigt. Vissa har precis börjat undersöka vilka förutsättningar de har för att installera solceller medan andra har plockat in offerter från företag som dom vill ha hjälp att jämföra.

Vad är dina bästa råd för den som funderar på solceller?

– Min uppgift med rådgivningen är att försöka ge en rättvis bild av vad du kan förvänta dig av dina solceller och vilka steg som måste göras för att allting ska flyta på smidigt från start till mål. Mitt bästa råd är att kontakta din lokala energi- och klimatrådgivare för att få mer information om hur just dina förutsättningar ser ut.

Läs även: Solceller, världens snabbaste växande energikälla.

I din yrkesroll om någon frågar dig varför man ska skaffa solceller, vad svarar du då?
– För dig med goda förutsättningar för solceller är det en bra långsiktig investering som kommer förse dig med förnybar el långt efter att du betalat av dina solceller.

Läs även: 5 frågor från projektledaren inför en solcellssatsning