Rekordhögt engagemang när Sveriges hetaste energiinnovationer utses – nu avgör folkets röst

Pressmeddelanden

När innovationstävlingen Startup 4 Climate nu stängt ansökningsperioden står det klart att antalet tävlingsbidrag och publikintresse slagit nya rekord. Kombinationen energiomställning, innovation och klimatnytta har lockat fler startupbolag än någonsin och redan under första dygnen inkom mer än 2 000 röster till tävlingen.

Energiomställning är hetare än någonsin och Startup 4 Climate är en av Europas största innovationstävlingar inom energiomställning. Tävlingen startades av energiföretagen Ellevio och GodEl och riktar sig till svenska startupföretag. De startups som presenterar de mest lovande, skalbara och smartaste innovationerna får vara med och tävla om två miljoner kronor. Bland årets 33 bidrag ser man dessutom en större bredd av innovationer än tidigare år; allt från solcellsteknik, vågkraft, delningsekonomi, hållbara byggnader, energiåtervinning och energieffektivisering, finns representerat. Nu är folkets röst med och avgör.

Under en tvåveckorsperiod kan allmänheten rösta på sitt favoritbidrag via klimatplattformen wedonthavetime.org. Det är viktigt att poängtera att omröstningen vänder sig till alla – man ska inte behöva vara expert inom energi för att förstå innovationerna. Genom att gå in och läsa om de tävlande bidragen får man en crasch course i energiomställning och förhoppningsvis även en stor dos nyfikenhet och inspiration. Man får rösta på ett eller flera startupbolag.

- Startup 4 Climate genererar många idéer med potential för klimatnytta och samhällsutveckling, men även för företagen själva. Genom åren har många startups använt tävlingen som en plattform för nästa steg i sin utveckling, under 2022 inledde exempelvis vi på Ellevio ett samarbete med förra årets vinnare Flower (fd Krafthem), säger Johan Lindehag, vd på Ellevio och jurymedlem.

Folkets röst pågår fram till den 11 september och man uppmanar alla klimatintresserade att både rösta på sin favorit och samtidigt passa på att få en crash course i energiomställning. Folkets favorit direktkvalificerar sig till shortlist och får pitcha sin idé inför juryn.

- Det är ingen tvekan om att energiomställning och klimatnytta engagerar, och det kokar av kreativitet och innovationsförmåga hos svenska startupbolag. Att få in hela 33 tävlingsbidrag från bolag utspridda över hela landet, visar att målet med tävlingen, att få fram idéer och lösningar som accelererar energiomställningen och skapar klimatnytta är helrätt just nu, inte minst i tider som dessa, säger Stefan Krook, styrelseordförande på stiftelsen GoodCause och jurymedlem.

Om Startup 4 Climate

  • Omröstningen hålls öppen mellan den 29 augusti och den 11 september 2022.
  • Svenskregistrerade, olistade aktiebolag med maximalt 49 anställda får delta i tävlingen. Verksamheten ska vara baserad i Sverige.
  • Vinnarna presenteras under COP27 i början av november.

Alla innovationer och startups i tävlingen presenteras på världens största sociala nätverk för klimatlösningar We Don’t Have Time.org, där allmänheten bjuds in att delta genom att rösta på sina favoriter. Folkets röst kvalificerar sig direkt in på shortlist och får pitcha sin idé inför juryn den 13 oktober. https://app.wedonthavetime.org/profile/GodEl

Expertjuryn, som har sista ordet, består av:

  • Johan Lindehag, vd på Ellevio
  • Stefan Krook, grundare av GodEl och styrelseordförande för Stiftelsen GoodCause
  • Jane Walerud, serieentreprenör och investerare
  • Lina Bertling Tjernberg, professor i elkraftnät vid Kungliga Tekniska Högskolan
  • Johanna Mossberg, chef inom energi på RISE 

Kontakt för media

Jesper Liveröd, presschef, 070 929 96 23
jesper.liverod@ellevio.se

Ellevios pressjour dygnet runt 020-20 20 60
communications@ellevio.se

Om Ellevio

Med nära en miljon kunder är Ellevio ett av Sveriges största elnätsföretag. Vi tar en aktiv roll i resan mot ett fossilfritt samhälle. Våra elnät är ryggraden som kopplar ihop producenter och konsumenter av el, som möjliggör mer förnybar elproduktion, elektrifiering av transporter och industri och som skapar förutsättningar för nya klimatsmarta tjänster för våra kunder. Vi har drygt 500 anställda och sysselsätter totalt 3 000 personer runt om i landet. Vi ägs av pensionsförvaltarna Folksam, Första AP-fonden, Tredje AP-fonden och OMERS Infrastructure.

Sidan uppdaterad 29 augusti 2022

Hjälpte den här sidan dig?