”På Ellevio ligger det i luften att vara hjälpsam”

519

Hon är ingenjör med intresse för alternativmedicin och chef som utvecklar sitt ledarskap med hjälp av hästar. Möt Mirja Saarväli, chef för nätutveckling Mellansverige.

Berätta om din yrkesroll?
– Jag jobbar som chef för Nätutveckling Mellansverige och är ansvarig för Analysgruppen inom Nätutveckling. Vi genomför kraftsystemanalyser samt nätplaneringar för både lokal- och regionnätet. Hos oss arbetar även selektivitetsingenjörer som ser till att våra anläggningar har rätt skydd- och kontrollutrustningar och rätt inställning, allt för att minimera konsekvenserna av fel på elnätet.

Hur hamnade du på Ellevio?
– Jag är utbildad el-teleingenjör och startade min karriär på Ericsson. Min senaste tjänst var som upphandlingschef i Eskilstuna kommun. Där fick tekniken tyvärr ta ett steg tillbaka för inköp och upphandling. Jag saknade den och jag saknade Värmland, där jag hade bott efter studenten. När tjänsten på Ellevio i Karlstad dök upp var beslutet inte svårt. Jag och familjen hittade ett hus utanför Kil och flyttade dit.

 Vad är det bästa med ditt jobb?
– Till att börja med är det att få arbeta ihop med alla kompetenta kollegor. Sedan är det häftigt att vara med på elektrifieringsresan. Ungefär som när internet kom på 90-talet, är det verkligen något att ha? Idag är det många som inte förstår hur man kunde leva utan uppkoppling. Kanske blir det svårt för framtida generationer att förstå hur transportfordon kunde förorena så mycket en gång i tiden…

Vad är det mest utmanande med ditt jobb?
– För mig personligen är det att hänga med i tekniken. Vissa dagar är det riktigt varmt i hjärnkontoret, det ska jag erkänna. En annan utmaning är att säkra den kapacitet som behövs i nätet. Att kunna hantera det Ellevio inte kan påverka, till exempel de begränsningar som finns i stamnätet eller den långa tillståndsprocessen som krävs för att få bygga nya ledningar.

Hur skulle du beskriva Ellevio som arbetsplats?
– Det är människorna som skapar företagskulturen och Ellevio har fantastiska anställda med passion och det märks i jobbet. Det ligger i luften att vara hjälpsam, jag tror det beror på ansvaret och möjligheten att få vara med och bidra så att samhället klarar av den energiomställning vi alla står inför.

Vad tycker du är viktigast för att just du ska trivas på jobbet?
– Jag brinner för utveckling och lärande. Jag vill utveckla både mig själv och andra, då är det klart att jag trivs på en enhet som jobbar med utveckling. Att även kulturen finns med när företaget pratar om mål och presentationer är också viktigt. Vi är ju alla varandras arbetsmiljö. Slutligen att det finns en samhällsnytta med mitt och enhetens uppdrag. Den delen är det fullträff på!

Berätta vem Mirja är privat?
– Jag är gift med min fantastiska man Mathias och vi har två killar, 11 och 14 år. Vi är en aktiv familj där alla fyra har olika intressen, så det krävs en del planering för att tiden ska räcka till.

Som ung var jag den där ”hästtokiga tjejen”. Den rollen har jag aldrig växt ifrån. Jag har en egen häst och idag ser jag hur hästar och mitt intresse för utvecklingar hänger ihop. Det går att lära sig massor om ledarskap och kommunikation tillsammans med hästar. När jag säger kommunikation menar jag den icke verbala delen av vår kommunikation. ”Onda ögat” kan bli riktad både till två- och fyrbenta som tar ut svängarna för mycket – och det fungerar.

Jag har också ett djupt intresse för alternativmedicin som ibland kan bli väldigt kontroversiellt med ingenjörsvetenskap, men det är just det mötet som blir spännande.

Jag är även utbildad till holistisk häst- och hundterapeut. Då använder jag akupunktur och/eller osteopati som behandlingsform på hästar, hundar och katter. Allt hämtat från den kinesiska medicinen. Jag har också varit i England och genomfört en utbildning där vi fick lära oss att använda hästar som ”coacher” för personlig utveckling. Förutom det är jag instruktör i medveten andning för människor.

Till sist. Om du var energiminister – vad skulle du göra då?
– Oj, nu kom den svåraste frågan. Spontant finns en önskan att fler politiker ska förstå vad som krävs för att elektrifieringen ska kunna möjliggöras. Kompetens och fakta behövs för att beslut ska kunna tas. Utifrån egen erfarenhet från offentlig verksamhet och dess processer, välkomnar jag verkligen att tillståndsprocesser ska gå snabbare än de gör idag. Jag skulle också ge ekonomiska resurser till elnätsägare som kan påvisa effekter och nytta av deras investeringar för att skynda på elektrifieringen.

Fakta

Namn: Mirja Saarväli

Ålder: 50 år

Yrke: Chef Nätutveckling Mellansverige

Bor: På landet utanför Kil i Värmland